9 юни 2019-Нюз Фронт.

Бившият президент на Румъния Траян Бъсеску обяви действията на Владимир Плахотнюк и Демократическата партия за «опит за държавен преврат» и беше възмутен от липсата на реакция на Европейския съюз към такова беззаконие.

 

Според румънските медии Бъсеску изрази пълната си подкрепа към парламента на Гречани, правителството на Санду и президента Додон (който го лиши от молдовско гражданство).

„Днес се развива държавен преврат и Конституционният съд, контролиран от същия гангстер Плахотнюк, спира действието на Додон и поставя премиера Павел Филип като временен президент.Това е немислимо в Европа и показва, че Плахотнюк контролира всички държавни институции и сега сме изправени пред отказ да следваме правилната процедура след изборите, които бяха обявени за правилни от наблюдатели на ЕС и Съвета на Европа ”,- съобщиха румънските медии.

В Молдова се развиват впечатляващи събития. Политиката се разгръща в най-висшото си проявление. След парламентарните избори в края на февруари никой нямаше мнозинство и почти всички бяха сигурни, че Социалистическата партия, проевропейският блок АКУМ и олигархът на Демократическата партия Влад Плахотнюк няма да намерят компромис и да отидат на нови избори.

За три месеца този сценарий беше напълно оправдан. Но когато предсрочните избори станаха неизбежни и Конституционният съд се произнесе в тяхна полза (тримесечният срок за преговори изтече), социалистическият президент Игор Додон не разпусна парламента.

Зад гърба на Демократическата партия, която се смяташе за решителна сила, се договориха непримиримите врагове — Партията на социалистите и АКУМ.
В течение на един, обикновен почивен ден, в присъствието на американските, европейските и руските посланици, внезапното парламентарно мнозинство избра председателя, министър-председателя, състава на правителството и прие няколко изявления и проектозакони за няколко часа.

Мая Санду стана министър-председател (Партията на действие и солидарност, блок АКУМ). Тя и правителството, където социалистите и АКУМ разделиха портфейли, получиха 61 от 101 гласа на депутатите.
Председател на парламента- Зинаида Гречани (Партия на социалистите). Парламентът прие заявление за «завзето съвстояние» на страната — превзета от Влад Плахотнюк, за осъждане на опитите на Демократическата партия да узурпира властта.

Демократическата партия също говори за «узурпация на властта», «държавен преврат», те отказват да признаят решенията на новия парламент и Игор Додон.

Влад Плахотнюк, истински шокиран от случващото се, обвинява Социалистическата партия в предателство и лично сипе обвинения в техен адрес за получаване на пари от чужбина. Конституционният съд само за ден, оперативно публикува четири разяснения, в които се посочва, че според Конституцията парламентът няма право да взема решения, защото в рамките на три месеца той не може да сформира правителство и да бъде разпуснат.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;