Президентът на Албания Илир Мета обяви, че анулира датата за местните избори, които бе насрочил за 30 юни. В страната продължават антиправителствени протести, при които вчера отново се стигна до сблъсъци с полицията. Това съобщи БНР.

Премиерът Еди Рама обаче увери, че вотът ще се състои.

Настоящите условия не позволяват провеждането на демократични избори и подкопават всяка възможност за започване на преговори за членство на Албания в Европейския съюз, заяви президентът Мета в писмо, разпространено от неговата пресслужба.

Премиерът Еди Рама обаче заяви при визита в южната част на страната, че вотът ще се състои.

„Изборите ще се проведат на 30 юни и социалистическото мнозинство е решено за извърши правосъдната реформа, която е от критично значение за бъдещето на Албания в ЕС“, каза той.

Единствената институция, която би могла да уреди спора, е Конституционният съд, но той бе разпуснат в рамките на дълбоката реформа на съдебната система, отбелязва Франс прес.

Снощният протест се състоя два дни след като германски вестник публикува записи, на които мъж твърдял, че ще купува гласове за управляващите в Албания. Това според опозиционния лидер Лузим Баша е доказателство, че управляващите манипулират изборните резултати и така са спечелили вота през 2017 г.

Опозиционните сили, които стоят зад протестите, определиха президентската позиция като първи резултат от борбата с Еди Рама заради мнението им, че корупцията в управлението прави честните избори невъзможни. Противниците на премиера не желаят да преговори с Рама, допълва Би Би Си.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;