Ако САЩ нападнат Иран, това може да доведе до това, че Америка да изгуби лидерството си в света. И на първо място ще излезе Китай.

Няколко факти. Понастоящем между най-крупните икономики в света — Китай и САЩ — се води търговска война. САЩ въведоха ограничения в търговията, китайците отговориха. Ситуацията продължава да се задълбочава.

В същото време КНР продължава да засилва позициите си в Източна Азия. И поглежда в зоната на Тихия океан, Индийския океан и Северния морски път.

За да събере необходимите сили за нападение над Иран, САЩ ще трябва да отзове частите си от Европа, Източна Азия и от своята континентална част.

Но силите на САЩ на Изток слабеят. Нещо повече, вероятното нападение над Иран ще изисква големи икономически ресурси, а те са необходими в момента на американците за противопоставянето им на Китай.

Излиза, че в резултат на мобилизацията за война с Иран Америка ще «оголи фланговете си» и ще хвърли огромни ресурси. А от това задължително ще се възползва Китай чрез своята мощна икономика и крупните си военно-морски сили (без да се отчита ядреният компонент, те вече са втори на планетата след САЩ).

Тогава китайските корпорации ще започнат максимално активна «преса» по целия свят на фона на слабеещата Америка. А ВМС на КНР ще замине към Индийския и Тихия океани и ще вземат под свой контрол световните търговски пътища.

Например, те ще могат да се укрепят в ключовите точки на планетата — в Аденския залив (в Джибути вече има военна база на КНР), в Южно-Китайко море и ще изтласкат ВМС на САЩ от Сингапур.

Припомням, че когато Америка влезе във война с Ирак (т.е. похарчи огромни ресурси в нея), то КНР обявиха, че страната я очакват «две десетилетия възможности».

След това се случиха терористичните атаки на 11 септември и американските войски «нахлуха» в най-различни страни. В това число в Афганистан, където са и до момента.

В резултат се случи следното: докато САЩ хвърляха ресурсите си в многобройни войни, Китай буквално за последните две десетилетия се укрепи в Европа, Африка, Източна Азия и в Близкия Изток.

Според експертите от The National Interest, ако днес Америка влезе в продължителна война с Иран, то последствията от това ще бъдат най-мрачните от всички възможни.

Минимум ще се случи следното: Китай рязко ще укрепи позициите и в света до пълното завземане на лидерството в него. А изморена Европа ще подкрепи Китай в «битката» му със САЩ.

Същото ще направи и Русия. Пекин и Москва ще започнат интензивно да снабдяват Иран с оръжие и ресурси, за да отслабят САЩ още повече.

Струва си да се отчете, че блицкригът, както в случая при нападението над Ирак, този път няма да им се получи на САЩ.

Днес Иран е под управлянието на аятоласите. Милиони опълченци са готови да се сражават. Извод: въоръженият конфликт на САЩ с тази страна ще бъде зловещо продължителен.

Защо?

Армията на Иран днес е снабдена много по-добре от армията на Ирак през 1990-те и 2000-те години. Тя може рязко да се увеличи, буквално за няколко дена е в състояние да събере под знамената на аятоласите няколко милиона бойци.

Никакви бомбардировки не могат да попречат на това. Никакви санкции няма да помогнат на САЩ да създадат предпоставки за държавен преврат в Техеран, както това беше в Либия при Кадафи. Защото жителите ан Иран са готови към влошаване на условията на съществуването си, но да запазят идентичността и вярата си.

Много експерти считат, че в това иранците в голяма степен приличат на руснаците. В случай на голяма опасност те се групират около лидера и отстояват делото си до последно.

Между другото, съюзниците на САЩ няма да им позволят да използват ядрено оръжие. В противен случай Иран ще удари най-напред тях — Израел, Саудитска Арабия, Пакистан — страните, които се намират точно до Иран.

В резултат на нападението над Иран и продължителната война Америка ще отслабне и ще изгуби ключовите си позици. А Китай ще се превърне в Държва Номер едно в света.

При това без употребата на груба военна сила.

Вероятно точно тогава на мястото на долара ще застане «златният юан».

Но това вече е друга история.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;