8 юни 2019-Нюз Фронт.

В САЩ планират  продължаване на войната с използването на Украйна. За 2020 година, за тази цел Щатите вече са отделили 300 милиона долара за въоръжаване на украинската армия.

 

 

Съединените щати ще започнат доставките на противокорабно и зенитно оръжие в Украйна, за да й помогнат в борбата с Русиясе казва в статия, публикувана в международния широкоформатен вестник The Defense News.

Въпреки това вестникът отбелязва, че за да започнат доставките на оръжие, първо трябва да се приеме законопроект, предложен от председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите, демократ Елиът Енгел и републиканския Майкъл Маккол.

Елиът Енгел отбеляза, че ако бъде приет този закон, американският президент Доналд Тръмп ще трябва да реши дали Украйна може да бъде съюзник на Съединените щати, без да е член на НАТО, да осъди задържането на руски украински моряци в Керченския проток през ноември миналата година, както и да поиска Русия да изпълни Минските споразумения.

Като се има предвид, че вестникът The Defense News е издание, предназначено за високопоставени военни и големи индустриалци, доста странно е да се чете в него, че Русия трябва да спазва Минските споразумения.
В текста на Минските споразумения е описано по точки задълженията, които трябва да изпълни Украйна от една страна, и Републиките на Донбас, Русия е гарант на една от страните. Авторът на статията Джо Гулд, репортерът на изданието, едва ли е знаел, той просто не могъл да устои на изкушението отново да обвини Русия, тъй като това е основна линия на поведения както на западните медии, така и на външната политика на много западни страни.

„Продължавайки да предоставяме помощ в областта на сигурността на Украйна, която понастоящем е ангажирана с реформата на армията си, за да я приближи до стандартите на НАТО, ще подготвим нашия съюзник със съвременни смъртоносни оръжия, за да се защити и да спре агресията на Русия. Като водещ световен защитник на свободата, Съединените щати трябва да използват всички инструменти, необходими за защита на нашите общи ценности, ”заяви Маккоул по време на речта си в петък.

 

Изданието отбелязва, че точно преди изказванията на Маккуал и Енгел, Комитета на Сената по въоръжените сили прие проекта за отбранителната политика за 2020 година.

Според този проект ще бъде възможно да се изразходват до 300 милиона долара за помощта на Украйна, включително 100 милиона долара за смъртоносни оръжия, включително ракети от бреговата охрана.

“Администрацията на Тръмп през март одобри продажбата на Украйна на 210 противотанкови ракети Javelin и 37 ракети-носители за 47 милиона долара.
Освен това Съединените щати са дотавили в Киев снайперски системи модел M107A1, оборудване за радиоелектронна ботба, контраартилерийски радари и две 110-метрови катера за брегова охрана, напомня The Defense News.

 

Общо, според Държавния департамент, към който се позовава публикацията, през последните пет години, започвайки от 2014 година, Съединените щати са предоставили на Украйна повече от три милиарда долара от обща помощ. Украйна също е получила три кредитни гаранции за заем от по 1 милиард всяка.

Сериозни инвестиции за продължаване на войната с използването на украинците …

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;