Министерството на отбратана на Русия, оглавявано  от Сергей Шойгу, уверено победи американците на тяхна територия.

Такъв извод може да се направи, анализирайки нервната реакция на Вашигтон за доставката в Турция на руските С-400. Този «турски гамбит» за САЩ е повече от обиден, защото Турция е член на НАТО. По тази причина Вашингтон се опитва да извива ръцете на Анкара. Всъщност, без голям успех.

Доставката на комплексите С-400 в Турция върви в планираните срокове, това се прави по молба на турската страна, сподели прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

«Доставките се осъществяват по-рано от сроковете, които първоначално бяха планирани, по молба на турската страна…Всичко върви по план», отбеляза Песков, опровергавайки слуховате за някакви проблеми.

По-рано се появи информация, че Вашингтон е замислил да спре програмата за  обучение на турските военни пилоти в САЩ на изтребителите F-35. Причината е закупуването от Анкара на руските зенитни ракетни комплекси С-400, съобщи агенция «Ройтерс».

Понастоящем пилотите от ВВС на Турция усвояват американските изтребители пето поколение F-35 в авиобазата «Люк» в Аризона. Според експерти, свиването на тази програма ще бъде един от сериозните разриви в най-новата история на американо-турските отношения.

Анкара, съдейки по всичко, е готова да се противопостави на натиска на Вашингтон.

Доказателство за това е изпращането на 22 май в Русия на турски военен персонал за обучение по експлоатацията на закупените от Русия С-400.

Разбирайки за това, Вашингтон заяви, че дава на Анкара две седмици, за да се откаже от сделката с Русия.

Зампредседателят на комитета по отбрана към Държавната дума на Русия Юрий Швиткин отбеляза важността на това, че Турция, независимо от настиска на САЩ, твърдо отстоява своите национални интереси, давайки предпочитанието  си на сътрудничеството с руските военни.

«Нашето военно-техническо сътрудничество с Турция се развива успешно, — констатира той. — Турската страна разбира не само важността на придобиването на руските комплекси С-400, но и необходимостта от обучение в Русия на своя персонал, който впоследствие ще работи на тези комплекси. Това показва, че Турция на първо място защитава собствените си национални интереси».

Но, както излиза, независимата национална политика на Анкара по военно-техническите въпроси е кост в гърлото на САЩ, подчерта парламентаристът.

«Действията на САЩ по отношение на Турция за пореден път показват стремежа на Щатите към нездрава конкуренция по въпросите, касаещи военно-техническото сътрудничество по целия свят. Припомням, че такова сътрудничество предполага нормални търговски отношения с всички страни», отбляза той.

Според Швиткин, натискът на САЩ върху Турция да скъса по-рано постигнатите договорености с Русия се обяснява само със стремежа на Вашингтон да доминира на всяка цена.

САЩ са готови да шантижират Анкара с отказа си да обучават турските пилоти на американските самолети F.35, отбеляза парламентаристът.

«Считам, че Турция постъпва напълно правилно, поставяйки своите национални интереси над интересите на САЩ. Приветствам тази политика на Анкара, независимо от това, че Вашингтон счита точно обратното», резюмира той.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;