8 юни 2019-Нюз Фронт.

Анти-руските санкции могат да причинят сериозни вреди на бизнеса, необходимо е да се мисли за последствията от такива мерки. Това заяви президентът на България Румен Радев в петък на пленарна сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург.
«Аз лично не гласувам [за санкции срещу Русия на заседанията на Съвета на ЕС], защото българският министър-председател представлява [на срещи] страната», каза той.

 

От фразата «аз лично съм против сакциите срещу Русия и не гласувам за тях» можем да видим две неща- първо, признанието, че като членове на ЕС ние сме лишени от възможността да вземаме самостоятелни решения и правим това, което ни се спусне от горе, и второ-прехвърляне на топката към премиера.

 

«България е част от разбирането на ЕС, а именно: санкциите са насочени към промяна на политиката [ РФ], за де-ескалиране на напрежението [конфликт в Украйна]. »

«Но всеки, който възнамерява да наложи санкции, трябва да помисли и за последствията», каза Радев.Според него санкционните мерки са несправедливи, защото «те не ударят по политиците, а влияят на обикновените хора».
«Санкциите, мога да кажа от нашия опит, могат да доведат до черен пазар и организирана престъпност», обобщи българският лидер.

По време на речта си, президентът Румен Радев се обърна към участниците в 23-то ежегодно издание на международния икономически форум в Санкт-Петербург да инвестират в България и напомни за дълбоките и силни връзки между България и Русия.

Един виден гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, наричаше родината ми „държава на духа“.

От България Русия получи своята писменост, от нашите земи в Русия дойде и християнската вяра и старобългарският църковнославянски език. Хилядолетие по-късно, през 1878 г., от Русия България получи свободата си, за която загинаха хиляди руски войници. Това ние, българите, никога не забравяме.

Това е пример как културната връзка надживява превратностите на епохите”, отбеляза Румен Радев.

 

 

Също така, Румен Радев призова за многостранна дипломация в рамките на ООН:

„Може би и ние, политиците, трябва да намалим децибелите. Все още сме далече от хармонията, която очакват от нас гражданите на света, но като начало е добре да започнем да се чуваме. Желаещите за диригентското място в световния оркестър растат, но всеки идва със своя собствена партитура, често без дори да се ръкува с оркестрантите.

Ако искаме да има устойчиво развитие на човечеството, крайно време е всички заедно да определим ясни правила за петолинието и нотите.

Да пишем заедно музиката, с отчитането на спецификата на всеки един инструмент. Мисля, че мястото за една такава дейност е ясно — ООН.

Докато не се научим да уважаваме тази организация, да използваме нейния мощен потенциал, да укрепим нейните инструменти и механизми, няма да произвеждаме мелодия, а фрагментация, напрежение и конфликти.

 

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;