Политическата нестабилност на Германия има пряко отражение върху функционирането на Европейския съюз. А в Берлин отново се заговори за края на правителството. Резултатът на евроизборите на двете управляващи партии — на консерваторите от ХДС/ХСС и на Социалдемократическата партия — недвусмислено показаха, че доверието в тях се е изчерпало.

Християндемократите на канцлера Ангела Меркел загубиха седем процента от избирателите си, а социалдемократите катастрофираха с единайсет процента по-ниска подкрепа и бяха изместени от традиционното второ място в Германия. Така двете традиционни партии ги застигна въпросът от есента на 2017 г., когато Германия избра сегашния Бундестаг. Интервю на Весела Владкова с Айке-Кристиан Хорних от университета в Дармщадт.

— Докога ще управляват в коалицията, която създадоха като губещи?

— О, това е трудно да се каже. Толкова много неща са неизвестни! И двете партии от голямата коалиция са губещите от евровота и в момента излъчват всичко друго, но не и стабилност. В същото време канцлерът Меркел е категорична, че иска да довърши мандата си до 2021 г. Така че нищо не е ясно.

Из интервю на Весела Владкова с проф. Айке-Кристиан Хорних в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Тагове: ; ; ; ; ;