8 юни 2019-Нюз Фронт.

Днес, можем да благодарим на Бог, на отговорните служители в органите, които навреме успяха да предотвратят страшна трагедия, каквато не сме и сънували. Но въпреки това, опасността не е преминала, а напротив, днешния случай ни показва, че тя предстои и България трябва да е нащрек. Информацията, която често се подминава относно това, че на Балканите действат спящи терористични клетки се самопотвърди. От тук нататък трябва да се направят съответните изводи и да се вземат надлежащи мерки. А най-важното за службите ни е изясняване на вербовчиците и всички обстоятелства в комуникацията със задържания български ученик.

 

 

 

 

Снимки: МВР Прес-център

 

Важно е да се отбележи, че момчето не е било избрано случайно. Според думите на заместник главния прокурор Иван Гешев, момчето е от добро семейство с възможности, «суперинтелигентно» и изключително схватливо.

От тук може да се направи извод, че с него са работили дълго време, и подготовката е била разнопланова.

Едно от самоделните взривни устройства  намерено по време на обиските е така наречената тръбна бомба — устройство, използвано често при атентати в САЩ, което също навява на определени мисли. Друг важен детайл е намерената забранена литература- както може да се види на снимките предоставени от прес-центъра на МВР, има книга на български език, което означава, че въпросната книга е била отпечатана някъде у нас и едва ли в единичен тираж. Следователно говорим за действаща мрежа, която има достъп до печатници. Тези моменти трябва да бъдат изяснени от структурите на ДАНС, МВР и прокуратурата, за да се минимилизира риска от терористична опасност.

Важно е да бъде намерен начин за извършване на проверка в ислямските духовни училища и джамиите- от къде и каква литература получават, да се проучат неформалните събрания на религиозна тема.

Изясняването на тези неща, а най-важното- разкриването на лицата вербували и подготволя 16 годишния ученик ще позволи разкриването  и неутрализацията на действащите терористични клетки у нас.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;