Наплив на мигранти, Кипър търси спешна помощ от ЕС

Кипър поиска от Европейския съюз спешна практическа подкрепа чрез програмата за преразпределение на бежанците заради увеличаващия се наплив от търсещи убежище на острова. Това съобщи БНР.

Ситуацията с пристигащите в Кипър мигранти през последните месеци „далеч надхвърля способността на страната да управлява ефективно потоците“, заяви вътрешният министър на Кипър Константинос Петридис пред Съвета по вътрешните работи на ЕС, който се състоя в Люксембург в петък.

Петридис призова европейските партньори и институции за „споделяне на тежестта в съответствие с принципа на солидарност като основен стълб на европейското семейство”.

Министърът посочи, че в Кипър се наблюдава тенденция за увеличаване на търсещите убежище, които пристигат  от Турция, по море и по суша през окупираните територии. В края на май бе съобщено, че по около 100 мигранти седмично преминават през демаркационната „зелена линия” от северната част на юг.

Подадените молби за убежище в Кипър през първите три месеца на тази година са се увеличили със 140% в сравнение със същия период на 2018 г.

Коментари:

Зареждане ...