Европейската комисия може да задейства процедурата заради прекомерно високия италиански дълг, която ще струва три милиарда евро на страната. Причината е, че Рим нарушава правилата за финансова стабилност на Брюксел, според които максималното ниво на държавен дълг може да е 60 % от брутния вътрешен продукт. Италианският дълг е над 132,2 % и според последните прогнози ще продължи да расте.

Италианското правителство отказва да се вслуша в съветите на Брюксел за намаляване на дефицита в хазната и за по-сериозни мерки за стимулиране на икономическия растеж. Какво означава това за третата по големина икономика в еврозоната?

«Остра реакция на финансовите пазари, която ще доведе или до нов икономически крах, или до ново правителство» е краткият отговор в интервюто за предаването «Събота 150» на Марта Младенова с икономиста Никола Нобиле от международната анализаторска компания Oxford Economics:

— Основният проблем за икономиката ще дойде от финансовите пазари. Ако използваме историята като добър пример, трябва да си спомним какво се случи миналата година. Разликата в цената на италианските 10-годишни дългови книжа и германските стана огромна — удари почти 350 базисни пункта. Сега се движи около 280 — 290 базисни пункта. Мисля, че и сега има опасност от подобна пазарна реакция заради отношенията между Италия и Европейската комисия.

Из интервю на Марта Младенова с Никола Нобиле в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“

Тагове: ; ; ; ; ;