8 юни 2019-Нюз Фронт.

Финансовата преса на САЩ активно обсъжда информация за секретна среща с участието на топ чиновници от американското министерство на финансите и Федералната резервана система, чиято основна тема е била въпросът за „токсичните дългове“, които биха могли да бъдат източник на криза, сравнима с глобалната финансова криза от 2008–2009.

 

Финансовото издание The Street съобщава: „Съветът по надзор на финансова стабилност, група водещи регулаторни органи на САЩ, отговорни за предотвратяване на бъдещи финансови кризи, се срещнаха в четвъртък (30 май — бел.ред.) за да обсъдят сериозно увеличение на корпоративните заеми през последното десетилетие.
Ръстът до голяма степен се дължи на компании с лош кредитен рейтинг. Икономическият спад вероятно ще доведе до вълна от понижаване на кредитните рейтинги и неизпълнение на задълженията (корпоративни задължения), които биха могли да засегнат финансовите пазари. »

Тоест, големите решения на САЩ да оказват военна «помощ» на Украйна, отделяйки милиони долари за година напред е своеобразна инвестиция- чудовищна и хладнокръвна.

САЩ имат сериозни финансови проблеми, затова търсят изход във военни конфликти, защото за тях военните конфликти са бизнес.

 

Една от най-впечатляващите промени в официалния външнополитически дискурс на САЩ през последните години е, че американските медии, дипломати, официални лица и експерти вече не се колебаят да заявят открито, че доларът е финансово оръжие, използвано от Вашингтон за потискане на геополитическите си съперници.

Едва преди няколко години, за произнасянето на очевидния тезис, че «доларът е не просто валута, а инструмент на американската хегемония» руските журналисти бяха обвинявани за разпространение на теории на конспирацията или в по-стандартното «Кремълска пропаганда»

 Сега фразата «Доларът лежи в основата на американската власт. Съперниците създават заобикалки» — се превърна в заглавие на Wall Street Journal. Американците не само отстраниха маската на имперската усмивка от собствената си финансова система, но и демонстрираха доста сериозна загриженост, че техните опоненти (и дори съюзници) се опитват да се отърват от доларовата зависимост.

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;