САЩ решиха да прекратят приемането на още турски пилоти, които планират да пътуват до държавата, за да бъдат обучени да летят с новите изтребители Ф-35, обявиха американски представители, цитирани от «Ройтерс». Това съобщи News.bg.

Според осведомителната агенция това е ясен знак за ескалация на конфликта между Турция и САЩ във връзка с решението на Анкара да закупи зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия. Вашингтон предупреждава, че комплексът представлява заплаха за американските самолети. Турция планира да закупи Ф-35. Американците са убедени, че Турция не може да притежава двете.

Двама американски източници вярват, че все още е възможно да се отмени решението, ако Турция промени плановете си. Те добавиха, че решението към момента ще се прилага само за тези турски пилоти и техници, които тепърва ще пътуват до САЩ.

Все още не е взето официално решение, според източниците, да се прекрати обучението на турските пилоти и на поддържащите екипи във военновъздушната база Luke в Аризона. В момента в базата се обучават четирима турски пилоти. Други двама турски пилоти работят като инструктори. Освен тези шестима военнослужещи, има 20 турски техници, които в момента се обучават.

Турция проявява интерес да закупи 100 изтребителя за 9 милиарда долара.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;