На 6 юни 1944 година Сталин пише на Чърчил: «Получих Вашето съобщение за успеха на началото на операция «Оверлорд». То радва всички нас и обнадеждава».

От времето на обещанието на съюзниците да открият втори фронт през 1942 година до самото му откриване на съветско-германския фронт загиват повече от 5 милиона човека.

Вторият фронт на въоръжената борба на САЩ и Великобритания, а също на войските на редица съюзни им държави, срещу нацистка Германия в Западна Европа е открит на 6 юни 1944 година с десанта на англо-американските експедиционни сили на територията на Северна Франция (Нормандска десантна операция).

По време на преговорите на норкома на външните работи В. Молотов с премиера на Великобритания Уинстън Чърчил и президента на САЩ Рузвелт пред май-юни 1942 година била постигната договореност за създаването на втори фронт в Западна Европа през 1942 г. Но скоро след преговорите западните лидери взели решение да преразгледат своите предишни ангажименти и да прехвърлят назад във времето откриването на втория фронт.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;