7 юни 2019-Нюз Фронт.

Вчера, 6 юни, цяла България с трепет наблюдава дългоочакваната среща на високо ниво между президента Румен Радев и президента на Русия Владимир Путин.

 

 

В рамките на Петербургския международен икономически форум президентът на България Румен Радев се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Константиновския дворец.

Всички, които следяха внимателно срещата с удоволствие забелязаха как достойно беше посрещнат президента ни и колко красиво стоят нашите български знамена до руските. Без излишни знамена на разни организации.

 

Нашата втора среща с президента на Русия Владимир Путин за такъв кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки. Това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа.

Благодаря за поканата на президента Путин да участвам в Петербургския икономически форум, който е сред най-авторитетните формати за политически и икономически диалог в света. Русия е сред най-важните външноикономически партньори на България и в сферата на туризма, и в строителството, и в хранително-вкусовата промишленост, а партньорството ни в енергетиката е от стратегическо значение. Затова двете държави следва да възприемат много по-гъвкав подход по отношение на договорите за дългосрочни доставки на енергийни ресурси, тяхната актуализация и за намаляване на цените. Трябва да се адаптираме към променящите се условия и възможностите за покупки на ограничени количества природен газ от други доставчици, но на много конкурентни цени, които вече оказват натиск върху пазара на енергийни ресурси в България и в региона.

 

 

Ние имаме общо дълг и отговорност да запазим езика, културата и нашите традиции, независимо колко далеч живеем от родината си. Важно е децата да не прекъсват общуването с България, защото ако следващото поколение не знае езика, културата, традициите и обичаите, България ще загуби тези млади хора, заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на българската диаспора в Санкт Петербург.

Президентът отбеляза дълбоките културни и исторически връзки между България и Русия, като цитира думите на известен гражданин на Санкт Петербург, академик Дмитрий Лихачов, с когото определи България като “земя на духа”.

Румен Радев припомни, че България е дала на Русия писмеността, християнската вяра и старобългарски славянски език.

През 1878 г. България получи свобода от Русия, за която хиляди руски войници отдадоха живота си.

„Никоя политическа конюнктура не може да промени тези силни и дълбоки връзки. Затова нашите отношения са важни и наше задължение е да ги развиваме във всички измерения ”, подчерта президентът.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;