Главнокомандващ на американските сили в Близкия изток вярва, че иранцитеили техните пълномощници могат да организират нападение във всеки един момент. Това съобщи News.bg.

«Мисля, че заплахата е неизбежна. Ние непрекъснато оценяваме позицията на силите си в региона», коментира ген. Франк Макензи в интервю за NBC News от Багдад.

САЩ усилиха военното си присъствие в региона в опит да възпрат Иран и да защитят американските сили и съюзници.

През последния месец администрацията на Тръмп съобщи, че изпраща самолетоносач и бомбардировач в Близкия изток, както и ракети «Пейтриът» и допълнителни войски на фона на засилените опасения от иранско нападение.

Макензи подчертава, че напрежението остава високо.

«Всъщност не вярвам, че заплахата е намаляла», обяснява Макензи след серия от срещи с иракския премиер и шефът на отбраната. «… Вярвам, че заплахата все още е много реална.»

Макензи допълва, че е «окуражен» от усилията на иракското правителство да защити американските сили и техните съюзници в региона. Пътните бомби представляват голяма опасност за американските сили в Ирак, добави Макензи, но каза, че заплахата от иранците се развива.

«Те проследяват слабостите през цялото време. Бих казал, че заплахата вероятно е еволюирала по определени начини, дори когато нашата отбранителна позиция се промени и стана по-агресивна, и ние определено благодарим на нашите иракски партньори за много от нещата, които са направили.»

«Мисля, че все още сме в периода на онова, което бих нарекъл тактическо предупреждение … Заплахата е много реална».

Макензи отказва да обясни каквито и да е специфики за тези заплахи.

Тагове: ; ;