Южноамериканският търговски блок Меркосур и Европейският съюз са близо до постигането на споразумение за зона за свободна търговия, казаха вчера президентите на Бразилия и Аржентина, цитирани от ДПА. Това съобщи БТА.


«Много сме близо до споразумение с ЕС», каза аржентинският президент Маурисио Макри.

«Всички ще спечелим» от такова споразумение, «Аржентина, Бразилия и другите страни от блока», каза бразилският му колега Жаир Болсонаро, който е на посещение в Аржентина.

От 1999 г. се водят преговори за такова споразумение, но те са в застой заради въпроси като мита и достъп на селскостопански продукти. Особено се страхуват от такава спогодба производителите на месо в Европа, отбеляза Франс прес.

Зоната за свободна търговия ще е една от най-големите в света, с около 800 милиона души. В Меркосур участват Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Членството на Венецуела бе преустановено през 2016 г.  Двамата консервативни лидери заявиха отново ангажимента си да помогнат на опозицията във Венецуела да вземе властта и да отстрани президента Николас Мадуро.

«Ще направим каквото можем, за да бъде възстановена демокрацията във Венецуела», каза Макри.

«Цяла Южна Америка се тревожи да не се появят други Венецуели в региона», добави Болсонаро.

Двамата президенти обсъдиха потенциални енергийни сделки и борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде Асошиейтед прес.

Източник: Буенос Айрес

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;