6 юни 2019-Нюз Фронт.

Уилям Браудър -международен финансист и инвеститор, основател и идеолог на «Закона на Магнитски», основател и генерален директор на инвестиционния фонд Hermitage Capital Management, който от 1995 до 2006. е един от най-големите чуждестранни инвестиционни фондове, работещи на руския фондов пазар.

През 2005 година Браудърполучава забрана за влизанев Русия, а през юли 2013 година е осъден за укриване на данъци и е осъден на 9 години затвор по обвинение на Тверски окръжен съд в Москва.
Американските политици и контролираните медии активно подкрепят версията на събитията, пропагандирани от Браудър, създавайки нов образ на жертвата на “руската агресия”.

 

Но има и друга страна на монетата, и този факт се премълчав от много западни колеги.
Успяхме да получим първоначалната присъда на Тверския окръжен съд в Москва и да разберем подробностите от пресъпния планна Уилям Браудър. Готови сме да споделим детайлите с неравнодушната общественост.

 

В края на 90-те години, физически лица от лидерите на чуждестранната банкова група HSBC, финансова корпорация, която е един от световните лидери в банковите и финансови услуги, чийто размери се изчисляват на милиони клиенти и хиляди клонове по света, реши да се доближи до управлението на глобалните петролни и газови компании в Русия с цел получаване на свръхприходи и използване на доходи в лични интереси. Уилям Браудър, обвинен в укриване на данъци и присвояване на средства от руския бюджет, служи като управител на HSBC и кани ръководителите на група чуждестранни компании да разработят измамна схема за изкупуване на високо ликвидни акции на Газпром, които да участват в управлението на акционерното дружество и да получават значителни доходи играейки с тяхната стойност.

В края на 1995 година, докато се намира в Москва и иска да заобиколи действащото руско законодателство, Браудър се обръща за помощ към Firestone Danken (търговска организация), адвокатска кантора, която предоставя услуги в областта на регистрацията на юридически лица, данъчното облагане, счетоводството и одит.

Заедно със служители на Firestone Danken, Браудър успява да разработи механизъм за придобиване на чуждестранни акции на Газпром от чуждестранни компании и, с цел да го продаде, организира търсене на фирми в офшорната зона на Република Кипър, които от своя страна са установени в Руската Федерация,
напълно зависимите от тях юридически лица за закупуване на ценни книжа на руското акционерно дружество.

За да прикрие схемата си и да й придаде законен вид, Браудър придобива акции чрез граждани на Руската Федерация под негов контрол, включително служители на Firestone Dunken.

В Република Калмикия са създадени фиктивни юридически лица, където данъкоплатците са освободени от регионален и местен подоходен данък от 24%, а при използване на труд на лица с увреждания над 50% от списъка на служителите на организацията, размерът на данъка върху дохода намалява до 5 , 5%. И така се скрива връзката

Скривайки връзката на чуждестранните граждани с руски юридически лица, които е планирано да бъдат използвани за покупка и продажба на акции и получаване на дивиденти върху тях, Браудър, заедно със съучастниците си, решава да ги използва за създаване на акционерни дружества в Руската Федерация. Регистрираните дружества придобиват дял от 51% един от друг, докато останалите 49% са придобити от офшорни компании, контролирани от Браудър, след което руските основатели са напуснали списъка на участниците.

В резултат на това две руски юридически лица стават участници един в друг (с дял от уставния капитал от 51%), а чуждестранната компания, контролирана от Браудър, стана член на двете компании (с дял от 49% в уставния капитал).

Така чуждестранна офшорна компания, първоначално лишена от независимост, всъщност е била изцяло собственост на руски юридически лица — акционери на Газпром. В процеса на бизнес в Руската Федерация Браудер научава, че чуждестранни организации, които получават доходи от източници в Русия, са признати като данъкоплатци в Руската Федерация, включително от доходи, получени под формата на дивиденти, изплащани на чуждестранна организация, а руската организация, в случай на изплащане на дивиденти на чуждестранен участник, се признава за данъчен агент.

За да извлече полза за себе си и за банковата група HSBC, Браудер решава да избегне задълженията на данъчния агент, като незаконно прилага споразумението за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху дохода и капитала между правителствата на Руската Федерация и Република Кипър.

Към извършването на престъплението Браудър привлича Иван Сергеевич Черкасов, който по онова време заема длъжността директор на пкомпанията Hermitage Capital Management и други неустановени лица.

Следвайки основната цел, той организира увеличение на уставния капитал на руските акционерни дружества под негов контрол, а след това и неговото намаляване след незаконно изтегляне на всичките им активи, за да се създаде вид на законно право на ползване на преференциална данъчна ставка.
Разследването установява, че ролята на Браудър е в неизпълнение на задълженията на данъчен агент, умишлен фалит, разработване на схема за престъпление, съучастници и изпълнители, включително Черкасов, контрол на паричните потоци по банкови сметки на свързани лица и разпределение на доходите за лична изгода.

Като цяло, в резултат на престъпните действия на Браудер, Черкасов и други, свързани с делото, но не установени от разследването, нанесените щети на икономическите интереси Руската Федерация възлизат в размер над 4,6 милиарда рубли.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;