6 юни 2019-Нюз Фронт.

В рамките на Петербургския международен икономически форум президентът на България Румен Радев се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Константиновския дворец.

 

Една от ключовите теми на обсъждане е сътрудничеството в енергийния сектор (енергийните ресурси представляват 75% от износа от Русия в България).
Беше обсъдено и сътрудничеството между двете страни по повод 140-та годишнина от установяването на дипломатически отношения тази година в други области, особено в хуманитарната област.

Ние сме стратегически партньори в енергийния сектор: имаме потенциала да задълбочим това сътрудничество. Както знаете, придобили сме два руски реактора, което означава, че има място за Русия в изграждането на бъдеща атомна електроцентрала, независимо кой спечели търга за стратегически инвеститор за АЕЦ Белене.

В областта на доставките и транзита на газ имаме и дългогодишно партньорство.
Бих искал да ви запозная по-подробно с факта, че България продължава да модернизира и разширява газопреносната система с планове за създаване на газоразпределителен център, газоснабдяване, изграждане на междусистемни връзки с нашите съседи.

Това създава нови, допълнителни възможности за доставките на руски газ за България в нова посока към Централна Европа.
В същото време се развиват интензивни процеси в развитието на газовия пазар, газовата карта на Европа ”-, каза президентът на България Румен Радев.

Това е втората ни среща, господин президент, за толкова кратък период. Това е ясен сигнал за нова динамика в нашите двустранни отношения, основана на дълбоки исторически, културни и духовни връзки.

Това е сигнал, че и двете страни биха искали интензивно и конструктивно да развиват тези отношения на взаимно изгодна основа.

Освен това отношенията са изключително добри между нашите страни на ниво правителства, на ниво парламенти на нашите страни.
България, както знаете, е член на Европейския съюз и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската Федерация в толкова по-сложна среда при такива условия.

Считам, че конструктивният диалог и конструктивното сътрудничество са ключът към мирна и просперища Европа, Имаме изключително добри отношения с богати традиции в областта на науката, културата, образованието, туризма ”, каза още Румен Радев.

 

От своя страна президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват.

Това се потвърждава от малък, но все още стабилен ръст на стоковия оборот: през първото тримесечие на тази година се наблюдава положителна динамика с увеличение от 2,8%.

„Като цяло, в абсолютни цифри, бихме могли да постигнем, разбира се, много повече, но — това, което е добро — е, че отношенията на ниво правителства и парламенти вече са се засилили, всъщност междуправителствената комисия започна да работи отново.
Всичко това дава основание да се вярва, че използваме възможности, които досега не сме използвали, за да засилим нашите отношения в почти всички области.
Много се радваме да ви видим, добре дошли. Надявам се, че вашият престой и работа на икономическия форум в Санкт Петербург ще бъдат едновременно интересни и полезни ”, каза Владимир Путин в началото на срещата.

Очаквайте подробности по темата в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;