Новият президент на Украйна Владимир Зеленски не може да игнорира съвременните реалности, както и ситуацията, в която се оказа страната, в която БВП на глава от населението е по-нисък от Ирак.

Това се казва в статия на«South China Morning Post».

По данни на СМИ, в дадения момент търговският оборот между Украйна и Китай два пъти превишва търговските показатели на източноевропейската държава със САЩ, а през следващата година Китай ще изпревари по тези показатели Русия. На този фон Зеленски напълно ще може да се облегне на икономическата подкрепа на Пекин, отбелязва изданието.

Авторите подчертават, че в резултат на сътрудничеството със западните структури, в това число с Международния валутен фанд, Украйна е поела неизгодни задължения, които няма да съществуват при сътрудничеството й с Китай.

Украинският икономист Алексей Кущ разглежда украинско-китайското партьорствот не само от финансова, но и от политическа гледна точка. Според него, то ще позволи на Украйна да се избави от ролята на американски сателит.

Както отбелязва изданието, Пекин вече е направил забележима крачка в посока Украйна, Пекин подарил на страната автомобили за «Бърза помощ», аварийно-спасителни автомобили, финансирал закупуването на медицинска апаратура за повече от 100 милиона долара и продължава да предоставя изгодни заеми за развитие на инфраструктурата.

Вярно е, че във Вашингтон, който счита себе си за «най-влиятелния партньор на Киев във военното противопоставяне на Русия», действията на Китай предизвикват небивало раздразнение.

Рано или късно Зеленски ще се наложи да избира между политическата подкрепа на Запада или необременяващите ангажименти, които предлага Китай.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;