Помпео обезверен: «Венецуелската опозиция е разделена, социалистът Мадуро ще се възползва от това»

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е изразил наскоро безпокойства по повод вътрешните разделения на венецуелската опозиция, от които според него може да се възползва президентът социалист Николас Мадуро, съобщи в. «Вашингтон пост», цитиран от ТАСС и Франс прес.

Помпео обезверен: "Венецуелската опозиция е разделена, социалистът Мадуро ще се възползва от това"
«Да бъде запазено единството на (венецуелската) опозиция се оказва изключително трудна задача», казал миналата седмица Помпейо на среща при закрити врата.
Американският ежедневник се е сдобил със запис на речта му.

«Още щом Мадуро си отиде, всички ще вдигнат ръка и ще кажат: Вземете мен, аз съм следващият президент на Венецуела», заявил Помпейо.

Според държавния секретар на САЩ «над 40 човека ще претендират за естествен наследник на Мадуро».

Помпейо обясни с тези вътрешни разделения на венецуелската опозиция провала на опита за бунт, направен от Хуан Гуайдо на 30 април.

САЩ и още петдесетина страни признаха Гуайдо за законен изпълняващ длъжността президент на Венецуела в качеството му на председател на парламента и искат Мадуро да се оттегли.

Венецуелският президент социалист междувременно обяви план за инвестиране на 7,7 милиарда евро в добива на злато, диаманти и колтан, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на пълната икономическа разруха в страната.

Този «Национален минен план» ще бъде изпълнен до 2025 г. посредством съюзи между национални и чуждестранни компании, каза венецуелският президент в реч по телевизията. Той не даде подробности.

Планът е «непетролна алтернатива за създаването на богатство във Венецуела», подчерта Мадуро.

Венецуела притежава най-големите доказани петролни залежи в света и 96 процента от приходите й идват от износа на суров петрол. Добивът обаче се срина, като за 10 години е намалял от 3,2 на 1,1 милиона барела дневно, според данни на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), отбелязва Франс прес.

Източник: Вашингтон/Каракас
Помпео обезверен: "Венецуелската опозиция е разделена, социалистът Мадуро ще се възползва от това"

Коментари:

Зареждане ...