Помпео обезверен: «Венецуелската опозиция е разделена, социалистът Мадуро ще се възползва от това»

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е изразил наскоро безпокойства по повод вътрешните разделения на венецуелската опозиция, от които според него може да се възползва президентът социалист Николас Мадуро, съобщи в. «Вашингтон пост», цитиран от ТАСС и Франс прес.


«Да бъде запазено единството на (венецуелската) опозиция се оказва изключително трудна задача», казал миналата седмица Помпейо на среща при закрити врата.
Американският ежедневник се е сдобил със запис на речта му.

«Още щом Мадуро си отиде, всички ще вдигнат ръка и ще кажат: Вземете мен, аз съм следващият президент на Венецуела», заявил Помпейо.

Според държавния секретар на САЩ «над 40 човека ще претендират за естествен наследник на Мадуро».

Помпейо обясни с тези вътрешни разделения на венецуелската опозиция провала на опита за бунт, направен от Хуан Гуайдо на 30 април.

САЩ и още петдесетина страни признаха Гуайдо за законен изпълняващ длъжността президент на Венецуела в качеството му на председател на парламента и искат Мадуро да се оттегли.

Венецуелският президент социалист междувременно обяви план за инвестиране на 7,7 милиарда евро в добива на злато, диаманти и колтан, предаде Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на пълната икономическа разруха в страната.

Този «Национален минен план» ще бъде изпълнен до 2025 г. посредством съюзи между национални и чуждестранни компании, каза венецуелският президент в реч по телевизията. Той не даде подробности.

Планът е «непетролна алтернатива за създаването на богатство във Венецуела», подчерта Мадуро.

Венецуела притежава най-големите доказани петролни залежи в света и 96 процента от приходите й идват от износа на суров петрол. Добивът обаче се срина, като за 10 години е намалял от 3,2 на 1,1 милиона барела дневно, според данни на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), отбелязва Франс прес.

Източник: Вашингтон/Каракас

Коментари:

Зареждане ...