Санкционният натиск на ЕС и САЩ върху руската икономика се провежда вече години и напълно е вероятно да се засили, но това по никакъв начин не помрачава ситуацията във фондовия пазар на РФ.

Това се казва в статията на Катарина Вагнер за немското издание «Frankfurter Allgemeine».

Според думите й, независимо от това, че ръстът на руската икономика в първата половина на тази години е бил само 0.5 %, това не е станало повод за падането на нивото на външните инвестиции, за което съдействат няколко фактора.

От началото на пролетта фондовият индекс, който е в долари, е нараснал с 10 %, достигайки показателя от началото на миналата година, т.е. за периода, предшестващ краха на руския фондов пазар в резултат на поредните ограничителни мерки на Вашингтон.

Заедно с това почти с 30 % от началото на миналата година е нараснал индексът на Московската борса, а рублата е укрепила позициите си.

Всичко това е позволило «Русия отново да стане привлекателна за инвеститорите», пише авторът. Но, подчертава тя, по-решаваща роля изигра фактът, че «страхът от новите санкции вече не е налице».

За последните пет години, докато Западът струпваше ограничения върху Русия, Москва методично разработваше финансови и политически мерки, стабилизиращи икономиката на страната.

Вагнер отбеляза прехвърлянето на приходите от петрол в Националния социален фонд.

«Отчитайки финансовата и политическата стабилност, държавните облигации на РФ започват да стават привлекателни», отбеляза тя. — За първите месеци на тази година Москва пусна повече ценни книжа от целия минал период, при това в долари и напълно успешно. За май 40 % от облигациите бяха разпродадени на външни инветитори».

Трябва да се отчете фактът, че колкото повече ценни книжа се окажат в ръцете на чужестранни финансови структури, толкова по-малко са шансовете Западът да засили икономическия натиск върху Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;