Политическата кариера на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел стремително се приближава към края си, но преди да подаде оставка, тятрябва да направи всичко възможно, за да избегне окончателния разрив в отношенията между Русия и НАТО.

С подобен призив към правителството на страната се обърнаха немски учени, занимаващи се с въпросите на мира и сигурността. Части от документа публикува «Der Spiegel».

Експертите обръщат внимание на все по-явната заплаха от ядрена катастрофа на фона на перспективите за широкомащабна надпревара във въоръженията между Русия и САЩ.

«Споразуменията за разоръжаване на ядрените държави, които бяха постигнати след края на Студената война, са поставени пред ликвидация, забелязва се нова надпревара във въоръжаването. Действащите споразумения относно контрола над въоръженията ще прекратят съществуването си или сега, или в най-скоро време.

Има опасност в света да възникнат локални ядрени кризи», се казва в обръщението.

Авторите призовават властите в Германия да станат посредник за сключването на нови стратегичекси споразумения, които биха могли да обезпечат стабилност на световната арена. Те разчитат също Берлин да не допусне разтрогване на отношенията между Москва и НАТО.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;