Главата на руското МВнР Сергей Лавров в интервю за РБК назова причините за въвеждането на санкции по отношение на Русия. Той отбеляза, че ограничителните мерки, в частност, се прилагат, за да се накаже страната за нейната независима външна политика.
Лавров объяснил введение санкций против России

  • «Главното, поради което се прилагат санкциите, — първо, е да се накаже Русия за независимата й външна политика. Точно това каза президентът на Русия Владимир Путин, в американската управляваща класа се появи разбиране, че през 1990-те години — това е била аномалия, но традициите на руската цивилизация, история, самодостатъчност, многонационалност и многоструктурен руски живот все пак надделяха», — заяви Лавров.

Той отбеляза, че и до днес в Русия не разбират някои американски политици, «в това число и тези, които буквално държат президента на САЩ Доналд Тръмп в ръцете си, не му позволяват да реализира своите предизборни обещания за нормализация и подобряване на отношенията» с Русия.

Лавров добави, че втората причина за въвеждането на ограничителните мерки е недобросъвестната конкуренция и опитите на западните страни да повишат своята конкурентоспособност чрез методите на санкционния натиск.

«Третата, по-глобална причини — това е разбирането за необходимостта да се формира полицентричен световен ред, който се състои от значително повече от една или две държави, и който процес има много силно влияние върху световната икономика и политика», каза руският външен министър.

Той подчерта, че това разбиране на изразява в стремежа да се забавят дадените процеси.

По-рано прессекретарят на руския лидер Владимир Путин Дмитрий Песков в интервю за програма SophieCo по RT оцени влиянието на санкциите на Запада срещу Русия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;