Руски представители са имали контакти с венецуелската опозиция и ръководството в Каракас е било информирано за тях, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РБК, цитирано от ТАСС. Това съобщи БТА.

Русия отговаря позитивно на молбите за контакти, постъпващи както от венецуелската опозиция, така и от американците, заяви Лавров. Той припомни, че самият той неотдавна е преговарял с колумбийския си колега Карлос Олмес Трухильо.

Молби за контакти са отправили и Групата от Лима и Международната контактна група за Венецуела.

«Поддържаме връзка и с Механизма от Монтевидео, включващ Уругвай, Мексико, Боливия и Карибската общност», подчерта руският първи дипломат.

    «Информираме венецуелското ръководство за всички тези контакти.

Нямаме никакви задни мисли. Искаме само едно — правителството и опозицията да седнат на масата за преговори и да потърсят решение, което да е приемливо и за двете страни», подчерта Лавров.

Той добави, че Русия приветства информацията за контакти между правителството в Каракас и венецуелската опозиция, които се извършват на територията на Норвегия.

Москва не се намесва в този диалог, а разчита, че «самите венецуелци ще проявят мъдрост и загриженост за своята страна».

По време на разговорите с опозицията Москва е потвърждавала своята позиция в полза на общонационалния диалог и е изразявала несъгласие с решението на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да отхвърли призива на «механизма от Монтевидео» за започване на такива преговори, добави Лавров.

Източник: Москва

Тагове: ; ; ; ; ;