Американският президент Доналд Тръмп може да се лиши от договори на стойност 8 милиарда долара. Става дума за доставките на въоръжение на съюзниците на САЩ в Близкия Изток, Сенатът планира да блокира доставките.

Това в четвъртък, 6 юни, съсобщи «Reuters».

В най-близко време сенаторите ще гласуват повече от 20 резолюции «за неодобрение» на продажбата на оръжие за Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства. Всяка от резолюциите ще засегне договор, който вече са сключили представителите на Белия дом.

«Решихме се на подобни мерки, за да демонстрираме нашата готовост към действия, за да попречим на президента и държавния секретар още по-силно да саботират функциите на Конгреса по наблюдението и контрола над търговията с оръжие», коментира ситуацията сенаторът от Демократчната партия Робърт Менендес.

Инициативата последва след отказа да се приемат обясненията на администрацията на Тръмп за това, че за заобикалянето на законодателния надзор над сделките от подобен мащаб Белият дом е бил принуден заради «извънредната ситуация» около уж произлизащата от Иран «заплаха».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;