В Крим отново заработи знаменитият детски лагер “Артек”, в който заедно с руските деца почиват и деца от други страни, съобщава The Times. Руската администрация създаде нова концепция за развитие на лагера, която съчетава съвременни условия за отдих и развитие на младежта с внимателно възраждане на атмосферата на съветското минало в Артек.

През тази година 45 хиляди деца от 57 страни ще пристигнат в Артек – детският лагер, разположен на 8 км от крайбрежието близо до Ялта, пише изданието. В рамките на три седмици те ще живят заедно, което някога се считаше за идеален начин на живот за младия комунист, ще спят в общи спални помещения, ще се хранят в огромни столови и ще носят униформа. Британското издание отбелязва, че децата на Башар Асад, президентът на Сирия, се били тук минимум в една смяна през 2017 година, което потвърждава по-близките отношения с Владимир Путин.

Независимо от това, че сега лагерът все пак е открит за чужденци, санкциите на САЩ и ЕС ограничат кръга на възможните участници.

Всички мои приятели считат, че това е яко, че съм попаднала тук, — споделя с изданието 15-годишната Анастасия от Шотландия, която е спечелила пътуването в един конкурс в Руското съботно училище. – Срещам се с нови хора от различни страни и узнавам много за техните традиции.

Както пише изданието, 95 % от местата се спонсорират от руската държава. За тези деца, които не са против нравствения конформизъм, който насажда «Артек», отдихът в детския център е отлично лятно приключение. Макар, както отбелязва британското издание, на този етап да няма статуя на Путин тук, но пък всеки може да си купи тениска с неговото изображение в сувенирните магазини.

Изданието припомя, че Артек започва работа пред 1925 година: тогава той се състои от няколко палатки около огън. Но в своите най-добри времена лагерът е приемал ежегодно почти 30 000 надарени деца.

Сред знаменитостите, които са го посещавали са Фидел Кастро, Михаил Горбачов и Юрий Гагарин, който е бил тук седем пъти.

Но след разпада на СССР Кримският полуостров влиза в състава на Украйна, а за Артек започва тежък период. Летният лагер продължил да работи, но постройките започнали да се рушат, а 218-те хектара обрасли с трева. Комунизмът вече не бил модерен, а детският лагер се превърнал в бизнес. Зачестили оплакванията за жестоко отношение към децата.

Според изданието, след анексията на Крим през 2014 година Москва похарчила 13 млрд рубли за възстановяването на Артек.

Освен ремонтираните и разширени корпуси, сега лагерът може да се похвали със собствено кино, концертни зали и звукозаписни студия. 11-метровата скулптура на Ленин и обновените мозаечни пана с изображенията на щастливи работници са тук и до днес.

Тук са и бюстовете на героите-артековци, загинали във Великата Отечествена война – те са разположени в алеята към морето.

Както отбелязва изданието, много украински сътрудници напуснали лагера, когато той преминал под контрола на Русия, те основали нов Артек в Карпатите. В кримския детски център в замяна на тях пристигнал екип, който постепенно пресъздава атмосферата на стария съветски лагер – от сладоледа от столовата, който има същия вкус, както сладоледа по времето на СССР.

Когато пристигат хора при нас, те слушат и пеят песните, които пеели децата от 60-те години, — споделя за британското издание Татяна, която работи в Артек вече 30 години – при СССР, Украйна, а сега при руска власт. – Това са изключителни песни – за дружбата, слънцето и морето.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/world/putin-revives-soviet-kids-camp-in-annexed-crimea-jlpzs398t

Тагове: ; ; ; ; ;