Три милиона бежанци участват във Федералната програма за презаселване, която Вашингтон създаде още в края на миналия век. Макар потокът да намаля в резултат на позицията на Тръмп, той не спря, украинците заемат съвсем не последно място по брой.

Това съобщи Forbes, позовавайки се на данните от  «Pew Research Center»

В статията се съобщава, че политиката на Белия дом се е отразила най-вече на предоставянето на статута на бежанци на мюсюлманите. Техният брой за изминалата година се е съкратил на 90 %. Макар бежанците от Сирия в последно време да са най-честите молещи убежище, в САЩ към тях не са благосклоннии, а броят на одобрените заяви се е съкратил от 12.5 хиляди през 2016 година до 62 през 2018 г.

Мигрантите продължават да прииждат в САЩ. Според статистическите данни на Изследователския център «Пю», през 2018 година на първо място са родените в Конго.

Бежанците от централноафриканската държава заемат 35 % от общия брой мигранти и са почти 7.9 млн човека. Второ място заема Мианма, в САЩ има около 3.5 млн бежанци, които съставляват 16 % от общия брой. На трето място са украинските мигранти, които през миналата година са били 2.6 млн човека — 12 % от общи брой мигранти в САЩ.

Статистиката се позовава на данните от Центъра за обработка на молбите за убежище към Държавния департамент на САЩ. Ако не се отчитат нелегалните мигранти, по брой бежанци в САЩ украинците са изпреварили дори мексиканците и родените в страните от Централна Америка.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;