Венеуцелските власти не разчитат САЩ да прекратят икономическия натиск върху държавата, затова държавният глава Николас Мадуро предпочита от рано да се подготви за вероятните последствия.

Това пише немското издание «Handelsblatt».

По данни на изданието, по въпроса за превантивните мерки Каракас може да получи помощ от опита на Москва, която вече се сблъска с антируските санкции след присъединяването на Крим към Русия през 2014 година. Сред многото ограничения бе въведено и блокирането на транзакциите на Visa и MasterCard. Във връзка с това Русия пусна клирингов център, който извършва финансови операции в страната и фактически така «нивелира външната намеса», се казва в статията.

Освен това, през 2015 година се появи и руската кредитна карта «Мир».

На този фон в Каракас се замислиха над създаването на собствена платежна система, за да не зависят от Visa, Maestro и MasterCard. В изданието се подчертава, че Мадуро най-вероятно разчита на подкрепата на Москва, която вече е приманала по този път.

«Изхождайки от съобщенията на СМИ, Русия задължително ще помогне», се казва в статията.

Немското издание счита, че Венецуела може да създаде собствена национална платежна система или да копира технологията на «Мир». Отбелязва се, че Русия и Китай имат интерес това да се случи, че защото «са най-крупните кредитори» на Боливарската република, които могат «да защитят своите вложения».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;