ООН: «Равенството между мъжете и жените няма да бъде постиганто до 2030 г

Усилията на правителствата няма да са достатъчни до 2030 г. да се гарантира равенство между мъжете и жените, каквато цел си постави ООН. Това показва изследване на неправителствената организация «Икуъл межърс 2030», цитирано от Франс прес. Това съобщи БТА.


Само 11 години преди определения срок нашият индекс показва, че нито една от изследваните 129 страни не е променила законите, политиките или решенията си за държавния бюджет до нужното равнище за постигане на равенство между половете до 2030 г., отбеляза със съжаление директорката на организацията Алисън Холдър.

«Икуъл межърс 2030» използва в изследването си нов «индекс на половете», вдъхновявайки се от набелязаните от ООН Цели за устойчиво развитие, за да компилира около 50 показателя като здраве, насилие, основаващо се на пола, и климатичните промени.

Средно страните получават оценка 65,7 от 100, което според организацията е «слаба» бележка.

    «Не спазваме обещанията си за равенство между половете, дадени на милиарди момичета и жени (в Целите за устойчиво развитие)», заяви Холдър пред журналисти във Ванкувър, където се състои конференция, посветена на правата на жените.

Близо 40 на сто от жените по света, което прави 1,4 милиарда жени, живеят в страни с много ниска оценка в областта на равенството между половете, отбелязва организацията.

Този докладът трябва да послужи като сигнал за тревога за света. Няма да постигнем Целите за устойчиво развитие, ако 40 процента от момичетата и жените живеят в държави, където няма равенство между половете, заяви в комюнике Мелинда Гейтс, съпредседател на фондация «Бил и Мелинда Гейтс».

Според изследването страните с най-висока степен на равенство между половете са Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Холандия.
В другия край на класацията се нареждат Нигер, Конго, ДР Конго и Чад.

Източник: Ванкувър

Коментари:

Зареждане ...