5 юни 2019-Нюз Фронт.

Москва призовава покровителите на Прищина да вразумят косовско-албанското ръководство, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Акцията на специалните полицейски части на самопровъзгласеното Косово в северната част на региона започна на 28 май сутринта под претекст за борба с организираната престъпност.
Косовската полиция нахлу на север от Косово и Метохия с десетки бронирани превозни средства. Местните сърби поставиха барикади по склоновете в Косовска Митровица и Зубин Поток и се сблъскаха с полицията, косоварите откриха стрелба.

Няколко души бяха ранени, включително трима полицаи, журналист и двама служители на ООН, един от които-Михаил Краснощеков, който беше хоспитализиран.
Косовската полиция съобщи за ареста на десетки служители по време на акцията, властите на Сърбия -за около девет граждани, лишени от свобода. Шестима бяха освободени от съда миналия четвъртък, 30 май, трима са на лечение в болницата в Косовска Митровица. Президентът на Сърбия Александър Вучич разпореди пълна бойна готовност веднага след началото на косовската агресия маскирана като полицейска акция за борба с организираната престъпност.

 

Трябва да признаем, че Косово остава основният източник на нестабилност и конфликтен потенциал в региона. Тази територия е практически неконтролируема, тя е не само източник на нестабилност, но и потенциално опасна, неконтролирана територия в центъра на Европа.

Надяваме се, че покровителите на Прищина, които на Балканите се ръководят не от интересите на страните и народите, които живеят там, а от собствените си интереси, ще използват своето влияние, за да вразумят косовско-албанското ръководство, защото в противен случай последствията могат да бъдат непредсказуеми ”,- заяви официалният представител на Външното министерство на Русия Мария Захарова по време на традиционния ежеседмичен брифинг в Москва.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;