Гръцкият посланик в Берлин предаде нота на германското външно министерство, в която гръцкото правителство призовава германската страна да започне преговори за разрешаване на нерешения въпрос за изплащането на военните репарации на Германия и компенсации за щетите от Първата и Втората световни войни.

«Това е дипломатическа акция, предприета след обсъждането на ниво политически лидери на пленарно заседание  в парламента на Гърция на 17 април и в изпълнение на решението, прието от болшинството депутати, на фона на доклада на междупартийната комисия за възстановяването на германския дълг към нашата страна, ”- се казва в изявлението.

Отбелязва се, че нотата е представена в съответствие с указанията на замминистъра на външните работи Сия Анагностопулу.

Както се уточнява, парламентът на Гърция на 17 април е приел резолюция, която възлага на правителството да поиска от Германия изплащането на военни репарации в размер на €309,5 млрд за вредите за Първата световна война и  €9,2 млрд за Втората световна воайна. Освен това, Гърция оценява компенсацията за гибелта на хората на повече от  €107,2 млрд. Правителството иска също връщането на откраднатите археологичски ценности и реликви.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;