Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън обяви в ефира на телевизия CNBC, че Турция трябва да се откаже от руските противоракетни комплекси С-400 «Триумф», ако се надява да получи американски изтребители F-35. Това съобщи News.bg.

По думите ѝ Русия е основният противник на САЩ и НАТО и непрекъснато се опитва да отслаби алианса, като поради тази причина Турция не може да има въоръжения, които са създадени да противостоят на американски ракети.

Хътчинсън отбелязала, че «Турция е суверенна държава, която може самостоятелно да визма решения», но Анкара няма да получи F-35, ако на нейна територия ще се разполагат системи С-400.

«Трябва да направите избор. Можете да имате или едното, или другото«, настоя постоянният представител на САЩ в НАТО.

По-рано в Анкара подчертаха, че няма да се откажат от покупката на «Триумф», а първата партида трябва да пристигне през юли.

САЩ посочват, че С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО, заплашват със санкции за възможното им придобиване и многократно са заявявали, че могат да забавят или да отменят процеса по продажба на Турция на най-новите изтребители F-35.

Както съобщи CNBC с позоваване на осведомени източници, в края на май Вашингтон е дал на Анкара две седмици,  за да се откаже от руските комплекси и да закупи американските ПРО системи «Пейтриът». В противен случай САЩ ще изключат Турция от програмата F-35.

Турция неколкократно е изтъквала, че С-400 не представлява заплаха за F-35.

С-400 «Триумф» е най-новата руска противовъздушна ракетна система с голям обсег. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, включително със среден обсег на поразяване, а също така могат да се използват и срещу наземни цели. Обхватът им на действие достига 400 км, способни са да унищожат цели на височина до 30 км.

Тагове: ; ; ; ; ;