Саудитска Арабия поднесе неприятен подарък на Украйна — реши, че единоверците-мюсюлмани, които живеят на територията на полуострова, са по-важни за нея от митичната подкрепа на териториалната цялост на страната, която не представлява никакъв интерес за Ер Рияд.

Издавайки на кримските мюсюлмани визи за извършване на поклонение в Мека и Медина в своето послоство в Москва, Саудитска Арабия с това де факто призна Крим за руска територия.

Ако по-рано това не се афишираше, то никой вече не крие, че, независимо от риториката на Ер Рияд за непризнаването на Крим за руски, визите за мюсюлманите от полуострова започнаха да се издават веднага след референдума за влизането на Крим в състава на Русия през 2014 година.

Нещо повече, Духовното управление на мюсюлманите в Крим и Севастопол, което от 2014 година увеличава квотата да хадж за жителите на Крим, непрекъснато се увеличава — от 100 човека през 2014 година, то през 2019 година вече е 600.

Може да се предположи, че и в бъдеще ситуацията за Украйна по повод международната изолация на Крим само ще се влошава. Все повече европейски страни изпращат свои делегации за запознаване с условията, при които в момента живеят кримчани, а буквално тези дни комитетът на министрите на Съвета на Европа взе решение, която би трябвало да върне Русия в ПАСЕ.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;