Информацията, че Русия отзовава военните си специалисти от Венецуела, не отговаря на действителността, заяви руският посланик в Боливарска Република Венецуела Владимр Заемский.

Посольство России опровергло отзыв военных специалистов из Венесуэлы

  • Reuters
  • © Nacho Doce

«Това е поредната «новина», която абсолютно не отговаря на действителността», цитират дипломата средствата за масова информация.

Той подчера, че там се работи на база спазването на наличните ангажименти и не може да става дума за никакви съкращения.

По-рано вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източник, написа за уж значително съкращение от страна на Москва на броя на съветниците във Венецуела.

През март официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова съобщи, че наличието на руски специалисти в страната се регулира на база на споразумението за военно-техническо сътрудничество.

Посолството поясни, че те се намират там за обучение на техници и за провеждането на ремонтни работи и поддържането на бойните оръжейни системи на Боливарска Република Венецуела.

По-рано се съобщи, че частни военни специалисти, които се занимават със секретни операции по задание на Русия, се излетели за Венецуела тези дни, за да усилят охраната на президента Николас Мадуро по време на извънредната ситуация в страната, предизвикана от САЩ, това са заявили двама източници за агенция Ройтерс.

Трети източник, също запознат с тяхната дейност, казал пред Ройтерс, че във Венецуела има и руски бойци, но не е съобщил кога са пристигнали те и в какво точно се състои тяхната роля в страната.

Русия, която помага на социалистическото правителство на Мадуро с милиарди долари, тези дни обеща да го подкрепи, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент на страната с подкрепата на Вашингтон.

САЩ и Европа подкрепиха Гуайдо, а Русия и Китай ги прозоваха да не се намесват във вътрешните работи на страната.

Евгений Шабаев, лидер на казашка част, свързан с руски военни специалисти, казал, че е чул, че във Венецуела са заминали около 400 сътрудници на частни военни компании от Русия, съобщава Ройтерс.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;