4 юни 2019-Нюз Фронт.

Държавното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания продължава.По време на тридневното си посещение във Великобритания Тръмп ще се срещне с членовете на кралското семейство и Тереза Мей, която подаде оставка като премиер. Срещата с Мей е планирана за днес.

 


Очаква се в разговор с нея да се разгледат въпроси на изменението на климата и ситуацията около китайската компания Huawei. Но, има огромна част британци, които са настроени негативно към посещението на американския президент. За да изразят отношението си, британците са се подготвили впечатляващо, като даже са монтирали статуя-робот изобразяваща Доналд Тръмп седящ върху тоалетна чиния с телефон в ръка и пишещ в Twitter.

Протестиращите възнамеряват да еследват Тръмп през цялото му пътуване, пише Time. Действията са планирани в Лондон, Манчестър, Белфаст, Бирмингам, изброява ВВС.
В Лондон полицията е оградила улиците около Бъкингамския дворец, резиденцията на министър-председателя на улица „Даунинг“ 10 и резиденцията на американския посланик, където двойката Тръмп ще остане по време на посещението си.

 

 

Най-голямата протестна акция е насрочена за днес 4 юни: на този ден американският президент трябва да се срещне с Тереза Май. 250 хиляди души ще тръгнат от площад Трафалгар до Даунинг стрийт, съобщава Evening Standard.

Активистите също ще заложат в небето над Площада на парламента в Лондон гигантски балон, изобразяващ Тръмп като бебе.

В навечерието на пристигането си в Обединеното кралство Тръмп
успя да се сдърпа с кмета на Лондон Садик Хан и съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган.
Хан написа колонка за „Гардиън“, в която призова Тереза Мей да „ отхвърли решително крайно десния дневен ред, който олицетворява„ Тръмп ”и заявява, че„ гражданите на Великобритания и САЩ са съгласни в много отношения, но възгледите на Тръмп са несъвместими с британските ценности.

Кметът на Лондон сравнява политиката и реториката на американския президент с изявленията на европейските десни популисти, които според Хан използват същите техники като фашистите през 20-ти век.
Тръмп отговори на Хан в Twitter, като го нарече «неудачник» и го посъветва да се съсредоточи върху ситуацията с престъпността в Лондон. Според ръководителя на Белия дом Хан е свършил„ужасна работа“ като кмет, а себе си президентът на САЩ нарече „най-важния съюзник на Обединеното кралство.

Интересното тепърва предстои, имайки предвид «високото начало». Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;