Франция забрави за ролята на СССР в победата над нацистка Германия

Дата на публикуване: 04 06 2019, 05:45


Президентът на Русия за първи път от 15 години не е поканен на  празника по повод годишнината от десанта на войските в Нормандия, съобщава RFI. В мероприятието, посветено на откриването на втория фронт по време на Втората световна война, участват държавните глави на страните-победителки над хитлеристка Германия, липсата на Путин ясно показва, че французите са забравили за колосалната роля на СССР в разгрома на нацистите, пише в статията.
RFI: Франция забыла о роли СССР в победе над нацистской Германией

Reuters

Путин няма да пристигне в Нормандия, където след няколко дена световните лидери ще вземат участие в мероприятията, посветени на годишнината от десанта на съюзническите войски, пише изданието. Липсата на Путин ще означава, че огромните жертви, дадени от СССР в името на победата във Втората световна война, са изтрити от паметта на болшинството французи.

Както споделя сайтът, след края на Втората световна война Френският институт за обществено мнение (IFOP) по време на допитването си е установил, че 57 % от французите са считали за най-голям приноса на СССР в победата, в същото време 20 % са считали, че най-голям принос имат САЩ. През 2004 год., когато на празника по повод 60-годишината от десанта на съюзниците в Нормандия за първи път поканили Русия в лицето на Путин, всичко се променило в напълно обратната посока: само 20 % си спомняли за Съветската арми, а 58 % превъзнасяли американските военни.

Според изданието, на Европейския и Тихоокеанския фронтове САЩ са изгубили общо 400 хиляди човека, което съвсем не може да се сравни с 27-те милиона загинали от Червената армия.

«От историческа гледна точка, глупаво е да се недооценява ролята на Съветския съюз», заяви в интервю за сайта Деанис Пещански, старши научен сътрудник от Националния център за научни изследвания  (CNRS), който дълго време изследва еволюцията на колективната памет.

RFI отбелязва, че ожесточените боеве със съветската армия не само са изтощили силите на нацистите, но и не са позволи хитлеристката войска да се прехвърли през Атлантика.

«През 1945-та години главен съюзник са били Сталин и СССР — тяхната роля е била очевидна за францудите, — твърди Стефан Грималди, директор на Канския мемориален музей в Нормандия. — Но след 50 години се оказва, че са спечелили САЩ, просто защото в онова време живеехме в студената война».

Френските президенти с десетилетия отбелязваха годишната от десанта на 150-хилядите войници от съюзническата армия на официално ниво. Героят на Съпротивата и първи следвоенен президент на Франция Шарл де Гол отказа да чества операцията, в която му отредиха ролята на втори план.

По време на реч в Париж той приветства града, «освободил себе си, освободен от своето население», независимо от стоящите до него американски и британски танкове.

«Де Гол искаше да възстанови суверенитета на Франция, а това означаваше, че американците трябва да се прогонят», обясни Грималди.

Антиамериканските настроения бяха подети и от франската Комунистическа партия, която след войната съсредоточи в ръцете си огромно влияние, благодарение на своята роля в Съпротивата.

Тя постоянно припомняше на избирателите за цената, която е заплатила Червената армия в името на победата.

В същото време, пише сайтът, САЩ създадоха своя собствена версия за победата в кината. Холивуд помогна да се промени представата за войната, представяйки серия от филми за храбри американци, сражаващи се далеч от дома си.
«Без съмение, най-важна роля през 60-те години изигра филмът «Най-дългият ден», отбелязва Пещански. — Той акцентира вниманието върху американците и участниците във френската Съпротива. Успехът бе феноменален».

След 30 години на екраните излезе още един разказ за героичните подвизи на американските военни  — филмът на Стивън Спилбърг «Спасяването на редник Райън».

«Студената войана изолира руснаците. Сега главната роля е добрият американец Джон Уейн, именно той е човекът, който спасява Европа, а не руснаците», пояснява Грималди.

През 1984 г. президентът на Франция Фр. Митеран покани Роналд Рейгън за първи път на празника по повод годишнината от десанта на сюзниците.

«Ако целта на празника бе разговор за миналото, то СССР и неговият наследник, т.е. Путин, би следвало да стои на първите редове рамо до рамо с американците», цитира изданието думите на учения.

Петя Паликрушева

Източник: http://en.rfi.fr/americas/20190601-has-france-forgotten-russias-role-defeating-nazis

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Мирното съществуване между великите държави по малко неща се различава от конфликта. Дори във времената,

Важно

Le Monde (Франция): Турция трябва да напраи стратегически избор, пише изданието. Русия започна доставката на С-400

Важно

В момента в морето се намират около половината от ударните сили на американския флат, което,

Важно

18 юли 2019-Нюз Фронт. F-16, които ще купува България, могат да носят ядрено оръжие. Това една

Важно

Органи на държавната власт поискаха от парламента да увеличи наказанията при проповядване на фашистка или друга

Важно

Две седмици, над 3 хиляди военни, 33 кораба и 27 самолета на страните от НАТО

България
Важно

18 юли 2019-Нюз Фронт. F-16, които ще купува България, могат да носят ядрено оръжие. Това една

Важно

17 юли 2019-Нюз Фронт. Започваме без встъпителни думи. Директно. Имаме две новини- лоша и добра. Лошата

Важно

16 юли 2019-Нюз Фронт. Доставката на руските С-400 в Турция започна на 12 юли - и

Важно

16 юли 2018-Нюз Фронт. Когато нещо се случва под пара и на бърза ръка, всички трябва

статия

Президентът наложи вето върху промените в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019

статия

Репликите от Белград към София и в последствие от Скопие към София са неадекватни и

Русия
Важно

Мирното съществуване между великите държави по малко неща се различава от конфликта. Дори във времената,

статия

През XVI век Франция планирала да създаде нова Европа, изхвърлайки турците в Азия и оставяйки

статия

Екипажът на БДК от Северния флот "Александър Отраковски" заедно с морски пехотинци разработиха задачи по

статия

Новият сътрудник на американския радарен пост едва хвърли поглед към замръзналата пустош на Аляска и

статия

Харков, Одеса, Данецк станаха украински региони, само благодарение на болшевиките, които решиха по този начин

Важно

Le Monde (Франция): Турция трябва да напраи стратегически избор, пише изданието. Русия започна доставката на С-400