Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на тридневно държавно посещение във Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс. Това съобщи БТА.


Преди да кацне на лондонското летище Станстед Тръмп отново отправи словесни нападки към кмета на Лондон Садик Хан, който критикува решението на британското правителство да приеме Тръмп на държавна визита.

«Садик Хан, който по всякакви критерии се представя ужасно като кмет на Лондон, проявява безразсъдна неприязън към гостуването на президента на САЩ, който е със сигурност най-важният съюзник на Обединеното кралство.

Той е абсолютен неудачник, който би трябвало да обръща внимание на престъпността в Лондон, а не на мен», написа Тръмп в Туитър.

Вчера местен вестник публикува авторска статия на Хан, в която Тръмп е наречен «един от най-ненадминатите примери на нарастваща глобална заплаха» за либералната демокрация от страна на крайната десница, отбелязва Асошиейтед прес.

Хан често е критикувал Тръмп и разреши ползването на гигантски балон, който изобразява президента на САЩ като пискащо бебе, на демонстрация близо до парламента по време на миналогодишното посещение на Тръмп. Протестиращи възнамеряват да използват отново балона при сегашната държавна визита на Тръмп.

Поддръжниците на Хан наричат Тръмп расист заради нападките му над първия кмет мюсюлманин на Лондон.

По-рано кметът на британската столица Садик Хан сравни риториката, която използва американският лидер Доналд Тръмп за сплотяване на своите привърженици, с езика на «фашистите от XX век».
Мэр Лондона раскритиковал Трампа за использование «фашистской риторики»

  • Reuters
  • Хан направи това изявление в навечерието на визитата на президента на САЩ във Великобритания.

«Тръмп е един от най-вопиющите примери за растящата глобална заплаха. Крайно десните понастоящем набират популярност по целия сват, заплашвайки трудно завоюваните от нас права, свободи и ценности», цитира думите на кмета на Лондон  The Guardian.

Според него, премиерът на Унгария Виктор Орбан, вицепремиерът и глава на Министерството на външните работи на Италия Матео Салвини, лидерът на френската партия «Национално обединение» Марин Льо Пен и екс-лидерът на Партията на незавимостта на Обединеното кралство Найджъл Фарадж злоупотребяват със същата риторика, с която и президентът на САЩ, с цел да получат подкрепата на избирателите.

Кметът на британската столица заяви още, че европейските полицити използват нови, «зловещи начини да лансират своите позиции».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;