Главата на Министерството на външните работи на Русия Сергей Лавров в интервю за българско издание отбеляза, че отношенията между Русия и НАТО са достигнали до «сериозна криза на доверието».

Руският министър отбеляза, че Москва е готова за диалог, но в същото време Лавров постави Запада на мястото му, отбелязвайки за поетите от Алианса задължения за неукрепване на неговата безопасност за сметка на другите.

Русия е отворена за съвместна работа със Запада по редица глобални заплахи, сред които междунардният тероризъм, наркотрафикът, киберпрестъпността.

«И други реалности, а не измислени заплахи», отбеляза главата на МВнР на Русия Сергей Лавров в интервю за българското издание «Международни отношения».

Министърът обърна внимание на това, че вместо съвместна работа с Русия от НАТО са избрали друг път — на разделяне, на сдържане на Русия. Северноатлантическият алианс продължи разширяването си на изток и увеличава военния си потенциал около границите на Русия. Външният министър на Русия припомни за разполагането на американските системи за ПРО.

«Всичко това доведе до сериозна криза на доверието, до ескалация на военно-политическото напрежение в Евроатлантика», подчерта Лавров.

Но Лавров не изключва диалогът Русия — НАТО да може да се върне в «конструктивното русло», отбелязвайки, че възможности за това има.

И точно тук постави Запада на мястото му, припомняйки на членовете на Алианса поетите от НАТО ангажименти да не укрепват своята безопасност за сметка на други.

«Заедно с това възможностите да се върне руско-натовският диалог в конструктивното русло съвсем не са изчерпани», цитира министър Лавров ТАСС.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;