Патрик Попел: претърпя геополитически крах в Африка!

Гигантските потоци от бежанци от Африка показват, че, независимо от десетилетията помощи с цел развитие, европейските държави така и не успяха да обезпечат за народите на континента Африка съответните нормални жизнени условия.

Според геостратега Патрик Попел, проблемът се корени в неоколониалния светоглед на много от европейските политици.

«Днешната помощ с цел развитие предполага само подходящи условия за по-нататъшна експлоатация на суровините», счита Попел.

От колониалната епоха в африканската стратегия на европейските държави така и не е имало особени промени.

Защо се получава така, че такива богати на природни ресурси държави, като Конго, е една от най-бедните в света?

Никой не иска Африка да бъде независима цивилизация. Но това би било единственото спасение за този континент, заяви геостратегът Попел.

По-рано съобщихме, че повече от 1700 мигранти са били спасени около бреговете на Либия, съобщиха агенциите Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на италианската брегова охрана. Хората са били открити на две корабчета и 14 надуваеми лодки.

Общият брой на хората, които са били спасени в Средиземно море от неделя, надхвърля 14 000. Потокът от бежанци към южното крайбрежие на Европа продължава да се засилва. Приблизително 105 000 души са вече в Италия от началото на годината до 26 август. Значителна часто от тях са от Африка, южно от Сахара.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;