Международният валутен фонд (МВФ) е надежден партньор на Украйна. Това заяви лидерът на Украйна Владимир Зеленски по време на срещата си с мисията на фонда, начело с Рон ван Роден.

Зеленский назвал МВФ надёжным партнёром Украины

  • © Celestino Arce/ZUMAPRESS.com
  • globallookpress.com

Зеленски също изрази надежда, че новият парламент ще обезпечи основа за получаването на следващия транш от МВФ.

«Сътрудничеството продължава. Международният валутен фонд винаги е бил надежден партньор на Украйна във времената, в които ние се нуждаем от подкрепа. Украйна от своя страна също ще остане партньор, който изпълнява своите ангажименти», цитира думите на Зеленски  Интерфакс-Украина.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Данилюк заяви, че Киев ще продължи сътрудничеството си с МВФ. На свой ред бившият украински премиер Николай Азаров в разговор изрази становище, че мисията ще предостави на Украйна финансова подкрепа в най-близко време.

На 21 май мисията на МВФ пристигна в Украйна с първата си обзорна визита за преразглеждане на действащата програма.

 По-рано съобщихме, че заради разрешението на правителството на Украйна да се изключва газта през зимата за дългове по плащанията могат да замръзнат цели градове, заяви депутатът от Върховната рада Александър Вилкул в ефира на телевизия  «112 Украина«.

Според него, това може да се сравни с убийство.

«Никога не е изключвана газта при минусови температури», каза политикът.

Той добави, че украинците са натрупали 38 милиарда гривни дългове по плащанията.

«Дълговете нарастваха  в последните пет години. И не защото хората не искат да си плащат или защото хората са лоши. А защото хората просто нямат пари», завърши парламентаристът.

ИСКАНИЯТА НА МВФ ЗА ГАЗТА

В Украйна от първи ноември се повишават цените на газта за населението  с 23.5 % в рамките на споразумението с МВФ.

Новата цена ще бъде 8.5 хиляди гривни (305 долара по официалния курс) за хиляда кубометра.

Правителството подчерта, че МВФ е настоявал цената да се увеличи с 60 %, но то е успяло да договори компромисен вариант.

Повишаване цената на газта е едно от условията на МВФ за продължаване на сътрудничеството с Киев.

Мисията на фонда през септември работи в украинската столица и, както съобщиха СМИ, е издигнала четири условия за получаването на нов кредит.

Осевен  увеличаване цената на газта, Киев трябва да проведе антикорупционна реформа, да приеме балансиран бюджет и да реорганизира Държавната фискална служба.

По данни на СМИ, става дума за програмата  stand-by — заради неспособността да изпълни исканията на съществуваща програма Киев е принуден да се договаря с фонда за кредит в размер на 5-6 милиарда долара за срок от 12-15 месеца.

4-годишната програма на МВФ предполага кредит в размер на 17.5 милиарда долара за Украйна.

Първият транш от пет милиарда долара Киев получи през март 2015 година, вторият — 1.7 милиарда — през август същата година, а третият и четвъртият — всеки по един милиард — през 2016 и 2017 години.

Петият транш украинските власти  разчитаха да получат до края на 2017 година, но и до момента пари не са изпратени.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;