2 юни 2019-Нюз Фронт.

Бюстът на маршала на СССР Георги Жуков, свален от националистите в Харков, ще бъде възстановен чрез събиране на дарения. Това съобщи кметът на града Генадий Кернес, цитиран от изданието MediaPort.

 

„Консултирах се с Хомутиник (депутат от Върховната Рада Виталий Хомутинник — бел.ред) и каза, че ще възстанови паметника в близко бъдеще за сметка на фондация„ Възраждане ”, каза Кернес по време на конгреса на партия «Доверявай се на делата» след инцидента, който се случи по-рано днес в Харков.

 

На свой ред, депутатът от Радата от «Опозиционната платформа — За Живот», Вадим Рабинович, се обърна към властите на Харков с искане за разрешаване на възстановяването на бюста на маршал Жукув за сметка на партията.
Той отбеляза също, че правоохранителните органи не са реагирали на случилото се.

„В Харков няма нито Министерството на вътрешните работи, нито Служба за сигурност на Украйна, нито — най-важното — онзи когото избрахме за президент, нито неговият екип. От сутринта гледам какво се се случва и съм в шоково състояние, сякаш отново сме се върнали в 2014 година» -, коментира Рабинович в ефира на телевизия „ 112 Украйна ”.

Следобяд на 2 юни представители на Националния корпус организираха протест срещу конгреса на политическата партия „Доверявай се на делата” в Харков.
След това, радикалите стигнаха до паместник с бюста на маршал Жуков, сложиха му въжета и го свалиха на земята.
Полицията първо искаше да предотврати вандалския акт, но след това се отдалечи ( възможно от страх)
Някои от силите за сигурност заснеха какво се случва с телефон.

През 2015 година, Киевския режим в Украйна прие закон за декоммунизация, който, наред с другото, предвижда забрана на използването на съветските символи, осъжда комунистическия режим на СССР и отваря архивите на съветските тайни служби в страната.
Като част от изпълнението на закона, градовете, улиците се преименуват, паметниците на съветските лидери и лидери се разрушават. Въпросът е ще бъде ли спряно безумието на Порошенско с идването на новия президент и колко време ще е необходимо за това? Ще бъдат ли спрени радикалните организации набрали обороти по време на Порошенко, носещи неофашистки идеи?

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;