2 юни 2019-Нюз Фронт.

В столичния парк, наречен в чест на героите на Великата отечествена война, се проведе митинг-реквием в памет на загиналите на 2 юни 2014 година в резултат на въздушен удар на въоръжените сили на Украйна върху сградата на бившата регионална администрация Луганск.

 

 

Главата на ЛНР Леонид Пасечник, председателят на Народния съвет на ЛНР Денис Мирошниченко и неговият колега от ДНР Владимир Бидевка, депутатите на Народните съвети на републиките Донбас, ръководителят на Луганската администрация Манолис Плававов, представители на Съвета на министрите на ЛНР, роднините и близките на на жертвите на загинали на 2 юни 2014 , както и неравнодушни жители на столицата на републиката се събраха за да почетат паметта на убитите.

Участниците в паметната акция-реквием отбелязаха с минута мълчание в памет на мирните жители, убити от авиударите на ВСУ.
Към паметната плоча » Жервтите на авиоудара на ВСУ» бяха положени венци и цветя.

Около сградата на администрацията, около площада на Героите на Великата Отечествена война са разположени многоквартирни жилищни сгради, зад сградата на администрацията се намира детска градина, в парка- детска площадка, на която в момента на авиоудара си играят деца.

Този акт на нечовешка кървава агресия беше първият в поредица от кървави престъпления на престъпления Киев срещу мирните жители на Донбас ”, казаЛеонид Пасечник.
Той отбеляза, че хората на Донбас никога няма да забравят престъплението, извършено от Украйна на 2 юни 2014 година.

 

В парка беше представена изложба на доказателства за военната агресия на въоръжените сили на Украйна извършена на 2 юни 2014 година, подготвена от обществената организация «Мемориал».

Напомняме, че самолетът Су-25 на украинските военновъздушни сили на 2 юни 2014 година около 15.00 часа нанесе удар по Луганската областна държавна администрация, с 80-милиметрови неуправляеми авиационни ракети С-8 и обстреля сградата въздушно оръжие, калибър 30 мм.

В самият център на града, под обстрел попаднадна сградата на Луганска областна държавна администрация, паркингът пред нея и площада, носещ името на героите от Великата отечествена война.
Загинаха осем души — трима мъже и пет жени. Около 30 души бяха ранени от шрапнели, някои от тях бяха откарани в болница в тежко състояние.

Сред загиналите -заемащата тогава постта министър на здравеопазването на ЛНР Наталия Архипова и Александър Гуиза, който беше ръководител на военно-патриотичното сдружение «Каскад», ветеран-афганец, един от най-опитните търсачи на Украйна, историк и обществен деятел.

Докладът на ОССЕ за 2 юни 2014 година за трагичните събития звучи повече от сухо и  сдържано:

“Скоро след 15:00 часа ракетите удариха сградата на областната администрация. Въз основа на наблюденията на представители на СММ, които са имали непълни данни, ударът е бил нанесен с помощта на неуправляеми ракети, изстреляни от самолет. Броят на жертвите не е установен»..

Днес, 5 години по-късно, луганчани се събраха за да почетат паметта на онези, които бяха убити безжалостно по заповед на Порошенко…

 

Видео-кадри от военния ни кореспондент Александът Киевски

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;