Западните политици се опитват да убедят света и себе си, че месото в месомелачката може да се върне обратно към отвора на същата. «Ситуацията в Крим много прилича на окупацията от съветските войски на страните от Балтика през 1940 година».

Това последното го заяви бившият председател на комитета по разузнаването и сигурността в британското правителство и екс-министър на отбраната сър Малкълм Рифкинд.

«Не мога да правя прогнози колко години ще отидат за решането на въпроса за Крим. Три години преди рухването на СССР никой и не мислеше, че ще се случи нещо подобно. Ситуацията прилича на окупацията от Съветския Съюз на Латвия, Литва и Естония — и те бяха негова част. Великобритания, САЩ и редица страни отказаха да признаят законността на окупацията», припомни Рифкинд.

Той допълни, че Маргарет Тачър и Михаил Горбачов са преговаряли и са търсили точки на взаиморазбиране.

«Не съм наивен, не казвам, че трябва да се седне на масата на преговорите с Путин. Путин трябва да бъде заменен с нов руски лидер. Ако той е умен, а администрацията му поиска да установи отношения с украинската власт, то следващата стъпка може да стане всеобщ референдум, на който да гласува цялото население на Крим.

Но това ще бъде много трудно. Да предположим, че Путин вече не ръководи Русия, руското правителство ще позволи на Донбас да стане отново част от Украйна. Наивно е да предполагаме, че изведнъж руското правителство ще се опита да намери компромис.

Никакви преговори не могат да завършат с това, че една от страните да получи всичко, което иска на 100 %, а другата страна да получи 0 %, защото това ще означава абсолютно поражение», добави британският бивш чиновник.

Бившият английски министър явно не е запознат с историята на Крим и с онази част от нея, в която тогава лидерът на КПСС и държавен глава Никита Хрушчов братски подари полуострова на УССР в чест на 300-годишнината от Переяслявската рада, подписвайки историческия договор.

На 5 февруари 1954 г.  Президиумът на Върховния съвет на РСФСР излиза с постановление за предаване на Кримската област на Украинската ССР.

Протокол № 41 от заседание на Президиума на Върховния съвет на РСФСР

5 февруари 1954 г.

Като се има предвид общият характер на икономиката, териториалната близост и тесните икономически и културни връзки между Кримската област и Украинската ССР, Президиумът на Върховния съвет на РСФСР постановлява:

Предаване на Кримската област на РСФСР в състава на Украинската ССР.

Настоящето постановление да се внесе за одобрение в Президиума на Върховния съвет на СССР.

На 19 февруари 1954 г.  Президиумът на Върховния съвет на СССР издава „Указ за предаване на Кримската област от състава на РСФСР в състава на Украинската ССР.“ На 26 април същата година Върховният съвет на СССР издава „Закон за предаване на Кримската област от състава на РСФСР в състава на Украинската ССР.“, с който одобрява постановлението на своя Президиум и внася съответните промени в членове 22 и 23 от Конституцията на СССР.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;