2 юни 2019-Нюз Фронт.

Обстрелите от страна на киевските сили по обекти на гражданската инфраструктура на ЛНР нагледно доказват, че думите на новия президент на Украйна Владимир Зеленски за ранното постигане на мир в Донбас противоречат на делата му.

 

Това заяви на брифинг представителяр на републиката в хуманитарната подгрупа на Контактната група, ръководител на работната група на ЛНР за обмена на военнопленници Олга Кобцева.

Тя подчерта, че Зеленски в предизборната си кампания и след встъпването си в длъжност като ръководител на страната направи «акцент върху постигането на мир в Донбас, при разрешаването на конфликта и по-специално към хуманитарния компонент».

«За съжаление, изявленията на първия човек от Украйна абсолютно се разминават с реалната картина, която се е случва от назначаването му», отбеляза представителят на ЛНР.

Олга Кобцева припомни, че в резултат на обстрела на въоръжените сили на Украйна на 1 юни, жител на село Донецки е бил ранен.

„На 28 май една къща в село Злато беше повредена. На 29 май е разрушена цивилната инфраструктура в село Голубовско и е ранен цивилен Ланин, Едуард Николаевич, роден през 1975 година.
На 25 май, четири жилищни сгради и електропроводи бяха повредени в резултат на обстрела от страна на украинските въоръжени сили, тоест, както виждаме, цивилното население по протежение на линията на съприкосновение е пострадало много силно за 10 дни.

Представителят на ЛНР разясни, че сред засегнатите инфраструктурни обекти са жилищните сгради на мирни жители, «които нямат никаква връзка с военния конфликт».

„Бих искала да насоча вниманието на новия екип на президента на Украйна към международното хуманитарно право.
Именно в рамките на международното хуманитарно право беше забранено обстрелването на жизненоважна инфраструктура, по-специално на електропроводи и съоръжения за водоснабдяване. Що се отнася до жилищните сгради, това просто не подлежи на коментар ”, отбеляза Кобцева.

 

«Неведнъж сме подчертавали нашата готовност за диалог в рамките на постигането на компромиси, намиране на обща позиция в рамките на преговорния процес в Минск», добави тя.

 

Видеото е предоставено от НМ ЛНР


 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;