2 юни 2019-Нюз Фронт.

Двама мирни жителя на Републиката само за последните шест дни бяха ранени в резултат на обстрелите по територията на ЛНР от страна на ВСУ. Това съобщи по време на брифинг офицер от службата на управление на Народната милиция на ЛНР Иван Филопоненко.

 

 

Само през последните шест дни в резултат на цинично обстрелване от части на украинските въоръжени сили двама цивилни от нашата република станаха жертви на украинските сили», каза той.

Филипоненко припомни, че на 1 юни жител на село Донецко е бил ранен в резултат на обстрела от страна на въоръжените сили на Украйна.

 

Не изключваме, че изострянето на ситуацията на контактната линия е свързано с неотдавнашното посещение (на президента на Украйна Владимир Зеленски) в зона за„ ООС ”.

 

Това не е първият път тази седмица, когато цивилни граждани на републиката стават жертва на произвола на въоръжените сили на Киев — отбеляза офицерът.

Той припомни, че на 28 май в резултат на обстрела на „Златна- 5“ от бойците на 54-та бригада на украинските въоръжени сили, е повредена жилищна сграда.

«На 29 май, в резултат на обстрела на населени места Голубовско и Фрунзе, от позициите на 10-та бригада на украинските въоръжени сили, е ранен ,мирен жител Ланин Едуард Николаевич, роден през 1975 година, също така са пострадали жилищни сгради, обекти на гражданската инфраструктура»- разказа Филипоненко.

 

 

«Призоваваме световната общност и международните организации да фиксират поредния факт на престъпления на ВСУ и да повлияят на Украйна да спре обстрелите, за да се съхранят животите на мирните граждани на Луганска Народна Република.

Той добави, че през изминалото денонощие украинските въоръжени сили два пъти са нарушили режима за прекратяване на огъня, изстрелвайки по територията на ЛНР 14 боепропаси забранени от Минските споразумения.

По заповед на командира на 25-та отделна въздушнодесатна бригада полковник Олег Зенченко от 120-мм минохвъргачки и автоматичните гранатомети, е обстреляно село Обозное.

По заповед на командира на 10-та отделна планинска нападателна бригада на полковник Василий Зубанич, градското селище Донецки е обстреляно от гранатомети.

 

По заповед на командира на 30-ата отделна механизирана бригада на полковник Иван Гараз село Калиновка е обстреляно от гранатомети.
«Фактите по обстрела на населените места са документирани, материалите са предадени на представители на международни организации, намиращи се в Републиката, както и на Главна прокуратура на ЛНР за започване на наказателно производство срещу командващите бригадите на Въоръжените сили на Украйна», подчера офицерът на прес-службата.Видеото е предоставено от НМ ЛНР

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;