2 юни 2019-Нюз Фронт.

Депутатът от Върховната Рада Надежда Савченко твърди, че бившият президент на Украйна Петро Порошенко, както и неговият антураж, «са си заработили за трибунал».

В ефира на телевизия NewsOne народният депутат заяви, че бившият ръководител на украинската държава, заедно със своите сътрудници, заслужават съдебно наказание и има много документи, доказващи тяхната вина.

 

Тя е убедена, че политикът трябва да отговаря пред закона, тъй като неговите «престъпления са много реални и много кървави».

» И той ( Порошенко) и обкръжението му, принципно, вече са си заработили за трибунал, и действително за трибунал, тъй като времето беше военно»,- заяви Савченко.

Надежда Савченко отбеляза, че наказателното преследване на Порошенко и неговото обкръжение е възможно, но това ще бъде трудна задача за новото правителство.
Тя обаче смята, че не бива да се допускат ситуации, за да могат политиците, извършили престъпления, да избягат и да се отърват Също така Савченко, коментирайки решението на Москва да издава паспорти на Руската Федерация на жителите на ДНР и ЛНР, заяви, че Украйна отново е „загубила битката” за Донбас.

В Украйна вече са заведени пет наказателни дела срещу Порошенко. Той е заподозрян в изземване на власт, държавна измяна, пране на пари, злоупотреба със служебно положение, както и узаконяване на престъпни дела в офшорни зони.
Бившият заместник-началник на администрацията на бившия президент Виктор Янукович, адвокат Андрей Портнов, смята, че в близко бъдеще той може да бъде вкаран в следствен изолатор.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;