На фона на «загниващата» Русия президентът Доналд Тръмп счита Америка за страната с «най-великата икономика в историята на света».

Ето какво ни съобщават американските СМИ: БВП на САЩ непрекъснато расте в последните години, нивото на безработица падна до 50-годишния минимум, повишават се реалните заплати…

Но, според последното изследване на аналитичния център Urban Institute, 40%

от американците трудно могат да си позволят да си платят жилището, да си платят комуналните услуги, хранителните продукти и медицинските услуги.

Експертите от  Urban Institute отбелязват огромното ниво на неравенство в

САЩ.

Парично-кредитната политика на Федералния резерв в последите 10 година е насочена към създаването на ефекта за благосъстояние за сметка на повишаването на стойността на акциите, облигациите и недвижимите имоти.

Но 58 % от хората нямат никакви акции, а болшинството от тях нямат недвижима собственост.

С други думи, болшинството обикновени американци нямат никакво отношение към 6-кратното увеличение на фондовия пазар, но имат отношение към 2-кратния скок на цените на недвижимата собственост.

През 2018 година 40 % от гражданите на САЩ на възраст от 18 до 65 години се сблъскаха с финансови трудности. През 2017 година динамиката бе почти същата. В рамките на изследването  Urban Institute анализираха първите 2 години на управление на Тръмп, експертите се замислиха над следното: понижаването на данъка върху горивото ще бъде ли от полза на работническата класа.

В изследването се отбелязва, че икономическата политика на Тръмп не е смекчила финансовите трудности, с които се сблъскват домакинствата през миналата година.

«Фактът, че финансовите трудности останаха, показва, че за наличието на прогрес са нужни допълнителни мерки по повишаване и стабилизация на доходите, компенсиране на основните разходи и защита на семействата от финансови сътресения», се казва в изследването.

За последните няколко години експертите от Urban Institute за попитали над 7500 човека за трудностите им при плащането на жилището, комуналните услуги, храните или медицинството обслужване

Според аналитиците, проблемите, с които се сблъскват семействата, са обусловени от стагнацията на личните им доходи.

За последната година всяко пето американско семейства не е имало пари за  хранителни продукти и за заплащане на медицински услуги.

Почти 33 % от семействата отбелязват, че едва им стигат парите за задължителните разходи. Най-непосилни за тях са медицинското обслужване и храната.

Около 14 % отговарят, че не могат да си платят медицинските сметки и не са в състояние да си позволят медицинска застраховка на фона на растящите разходи.

Почти две трети от семействата, чийто доходи не достигат до 50 000 долара за 4-членно семейство, са заявили, че не могат да си плащат сметките. 53 % съобщават, че повече от половината от доходите им отиват за плащане на жилището.

С други думи, «най-великата икономиката за всички времена» е такава само за 10 % от американските семейства.

Именно на тях принадлежи голяма част от финансовите активи. На всички останали им остава само да се опитват да оцелеят.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;