2 юни 2019-Нюз Фронт.

В Харков, украинските неонацисти в неделя, 2 юни, свалиха бюста на маршала на СССР Георги Жуков, поставен през 1990-те години недалеч от Двореца на спорта.
В поредния кощунствен акт на вандализъм участваха бойците от Десен сектор *, Националния корпус *, Антикорупционния блок на участниците в АТО и други нацистки групировки.

Според местните медии, нацистите пикетираха конгреса на партията «Довери се на делата», след което тълпата се е насочила към паметника и неонацистите са свалили бюста от пиедестала.

«Жуков няма място в Украйна», заяви ръководителят на източното крило на партията на Националния корпус * Жорин е в ефира на телевизионния канал 112 Украйна.

Полицията се опита да усмири вандалите, но бюстът на маршал Жуков се оказа на земята. Вместо него , неонацистите забиха знамето на Украйна на пиедестала.

Това не е първият път когато се посяга на паметника на маршала на Победата в Харков.
В навечерието на 9 май 2018 година неизвестни маскирани мъже повалиха бюста, но скоро след вандалския позорен акт паметника беше възстановен. Днес, за пореден път последствията от пропагандата на неонацистки идея в Украйна, подкрепяни от  Киевския режим дават своите чудовищни плодове. Гавра с паметта на героите дали живота си за мира…

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;