Социологът Евгений Копатко коментира реализацията на стратегията на САЩ, изложена в книгата на Бжежински «Великата шахматна дъска».

20 години след излизането на книгата на американския политолог Збигнев Бжежински на бял свят «Великата шахматна дъска» може да се види, че голяма част от стратегията на САЩ за Евразия е успешно реализирана. Това заяви в радиопрограмата «Стратегия» на «Вести ФМ» социологът Евгений Копатко. Едновременно с това експертът обърна внимание върху това, че при реализирането на своя план Вашингтон не е отчел няколко фактора, в резултат се наложило Америка да започне да зачита мнението на Русия.

«Те не успяха да пресметнат, че над 20 години говореха за заплаха от страна на Китай, но така и не успяха да прогнозират подобен ръст на Китай, който всъщност вече заплашва американската икономика», заяви Копатко.

Едновременно с това той заяви, че по отношение на Москва американците също рано отписали руснаците, които в момента все повече започват да заплашват американската хегемония в света.

«Те бяха отписали Русия, така да се каже, от шахматната дъска. Но ситуацията се промени. Сега Америка трябва да се съобразява с Русия. Не просто по някои показатели, а във всичко», допълни той.

Резюмирайки ситуацията, в коята американците успели да установят своето политическо господство на територията на Евразия, Копатко акцентира върху това, че руското ръководство има всички основания рязко да засили аналогична политическа стратегия в  Евразия.

Експертът поясни, че «икономическата част е издържала под удара на санкциите на колективния запад, военната част също изглежда напълно достойно», т.е. налице са основания за мощно движение към още по-активна евразийска политика.

News Front ПП

Тагове: ; ; ; ; ; ;