САЩ планират да изпратят на Украйна противокораби и зенитни ракети на стойност 300 милиона долара. Част от средствата по-рано бяха резервирани за летално оръжие.

Припомняме, че съответният законопроект бе предложен в средата на седмицата. Инициатор беше председателят на комитета по международните въпроси към Палатата на представителите Елиът Енгел. Законопроектът подкрепя почти същата инициатива на Сената на САЩ, която предлага на Киев да се изпрати оръжие за 300 милиона долара. Тук влизат противокорабни и зенитни ракети.

«Бидейки водещ в света защитник на свободата, САЩ трябва да използват всички инструменти, необходими за защита на нашите общи ценности», заяви конгресменът Майкъл Маккол, който внесе законопроекта заедно с Енгел.

Според конгресмена, САЩ трябва да решат, е ли Украйна главен съюзник. Той призова също Белия дом да осъди Москва за ареста на украинските моряции, които на 25 ноември миналата година спретнаха провокация в Азовско море по заповед на официален Киев.

Законопректът също предполага предоставянето на Украйна на статуса на главен съюзник на САЩ извън НАТО. Този статус ще действа до момента на официалното влизане на Украйна в НАТО. Това ще опрости процедурата по предоставянето на Украйна на различен вид въоръжение.

Американските законодатели са убедени, че американското оръжие е необходимо на Украйна за защита от «руската агресия».

Припомняме, че през март тази година Вашингтон одобри за Украйна продажбата на 210 ракети Javelin и 37 пускови установки на сума 47 милиона долара. От момента на държавния преврат в Украйна през 2014 година САЩ са предоставили на Украйна над 3 милиарда долара «помощ».

В началото на месеца се съобщи, че Белият дом е признал Бразилия за свой основен съюник извън блока НАТО. Сега за този статус ще се бори и Украйна.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;